475 anys del volcà del Divendres Sant

Maireta i seitó. La Congregació de la Sang ha presentat els actes d’una efemèride que es commemorarà durant tot l’any 2020

24 enero 2020 19:10 | Actualizado a 24 enero 2020 19:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En els darrers mesos la sala de juntes de la Congregació de la Sang, que atresora milers de deliberacions de l’entitat mare de la Setmana Santa, ha vist com una comissió amb joves i veterans vertebrava el programa d’actes dels 475 anys de la fundació dels hereus dels esparters i espardenyers.

Avui dissabte, el Crist que acompanyava els reus de la presó de Pilats fins a la mort veurà el primer acte litúrgic d’aquest aniversari a les 12 del migdia en l’esglesiola de la plaça del Rei, conduït per l’abat tarragoní del monestir de Poblet, Octavi Vilà Mayo. Els de la cucurulla negra no han volgut oblidar el caire pietós incrustat en l’ADN de la confraria. Per això, el 22 de novembre la cloenda també comptarà amb una expressió de fe popular amb una processó extraordinària del seu titular per la Part Alta. Aleshores l’acompanyaran les altres Sangs dels territoris catalans.

Lleó invitada

Amb conferències especials Tarragona mirarà cap a altres Setmanes Santes com la de Lleó, declarada d’interès turístic internacional (9 de març). 10 dies, 40 processons, trobades, rondes o viacrucis, més de 20.000 confrares o «papones», com tradicionalment els denominen, distribuïts en 16 entitats, algunes amb més de 400 anys d’antiguitat, i grups escultòrics de reconeguts mestres de la imatgeria, com Juan de Juni, Juan de Angers, Gregorio Fernández o Luisa Roldán. Una joia per aprendre de la feina ben feta.

L’apartat musical dels 475 anys inclou sis concerts que permetran gaudir de diversos compassos processionals. Les cornetes i tambors de «Sones de Pasión» de Reus, afinades i amb un repertori exquisit; l’agrupació musical «Virgen del Consuelo» del Vendrell, empeltada d’aquesta morfologia que ha ampliat les cornetes amb altres instruments de metall per gestar una harmonia seductora; les notes més atàviques amb els sons patrimonials de l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler, de Tarragona; i les veus que desafien les tenebres de la mort amb cors com Estels, el Jove de l’Schola Cantorum de la Catedral, In Crescendo i el de Ràdio Ciutat de Tarragona; configuren el programa.

La Sang es vincula també amb la Universitat Rovira i Virgili, cooperant en el Congrés internacional ‘La Passió: ritu, tragèdia i representació de la violència’, amb una vintena de ponents d’Itàlia, França, Portugal, el Regne Unit i l’Estat espanyol (27 i 28 de març). El doctor Francesc Massip ha seleccionat 24 improperis, els emblemes de la Passió distintius de la Processó del Sant Enterrament tarragonina en el tram de penitents, que romandran exposats al Campus Catalunya.

Solidaris i oberts

El vessant solidari de les confraries es veurà reflectit en una altra cooperació, en aquest cas amb el Banc de Sang i Teixits del Camp de Tarragona, que traslladarà els seus equips a l’església de Natzaret dissabte 16 de maig.

El volcà de la Setmana Santa tarragonina desvelarà els seus secrets en dues visites guiades. Així amb motiu de la diada de santa Marina, patrona de l’entitat, es descobriran diferents estances, desconegudes per a la ciutadania, com la sagristia, la sala de juntes o el terrat, on un tast de vins de la DO Tarragona permetrà gaudir de les vistes (18 de juliol). La segona (17 d’octubre) anirà a cavall de Natzaret i el Museu d’Art Modern per assaborir l’imatger ampostí Innocenci Soriano Montagut, qui contribuí al prestigi escultòric del Divendres Sant.

L’entitat fundada el 1545 també mirarà cap a l’element processional de Santa Tecla que escenifica la Passió de Jesucrist, la Moixiganga. El 21 de novembre els barrets de flors, les atxes i la serena melodia dels del color carmesí configuraran una estampa única davant el Crist de Salvador Martorell.

Comentarios
Multimedia Diari