Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

5.000 tarragonins es beneficiaran d'una targeta sanitària per a pacients amb necessitats especials

Amb aquesta identificació es discrimina positivament determinades persones per millorar el tracte que reben

ACN

Whatsapp
Aspecte d'una targeta 'Cuida'm'. Foto: ACN

Aspecte d'una targeta 'Cuida'm'. Foto: ACN

A partir del 15 de juliol es podrà demanar a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona la targeta sanitària individual 'Cuida'm', que identifica persones vulnerables que necessiten una atenció especial. A la sol·licitud, que haurà de fer el metge del pacient, s'hi podran acollir malalts amb demències, discapacitat intel·lectual, casos d'autisme i persones amb dany cerebral. Entre els beneficis, donar-los prioritat en la mesura del possible a l'hora de ser atesos, permetre que familiars o tutors els acompanyin o facilitar l'atenció domiciliària. L'objectiu és millorar la relació entre els pacients i els professionals. Es calcula que al Camp de Tarragona se'n podran beneficiar unes 5.000 persones.

Aquesta targeta sanitària identifica persones amb demències o Alzheimer a partir de nivell 4, persones amb discapacitat intel·lectual greu i profunda, persones amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada amb trastorns de conducta, casos d'autisme sever en població infantil i persones que pateixen un dany cerebral. La sol·licitud, que és voluntària, sempre l'haurà de fer el metge amb el consentiment del mateix pacient o d'un familiar o tutor.

Amb aquesta identificació es facilitarà una atenció més personalitzada, de manera que la relació entre professionals i pacients serà més fluïda. Entre altres avantatges hi ha, sempre que ho permeti la situació clínica i la disponibilitat de cada centre, la prioritat a l'hora de ser atesos, facilitar l'acompanyament per part de familiars o cuidadors, una atenció especial en el transport sanitari o la flexibilitat en el temps dedicat a la consulta.

La targeta no atorga cap dret addicional respecte la resta de pacients, sinó que permet una atenció més accessible i adaptada a les necessitats de determinats col·lectius. Tal com ha explicat la responsable de la unitat d'atenció al ciutadà, Teresa Rabadà, l'objectiu és donar una atenció específica a aquells que tenen una "alta fragilitat relacional", tractar els pacients d'una forma "més adequada" i, a més, "assegurar una comunicació més fluida i precisa" entre metge i malalt.

El gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona ha remarcat la necessitat que "els centres assistencials estiguin conscienciats que existeix aquesta targeta i que té una utilitat". Així mateix, ha posat de manifest que "no atendre una persona amb aquesta tipologia, a vegades comporta una sèrie d'alteracions en el funcionament del centre", unes situacions que ara es podran gestionar millor.

La targeta, que va néixer per donar resposta a diverses associacions de malalts, s'ha anat implementant progressivament en diferents regions sanitàries de Catalunya des de l'inici de les proves pilot, al 2013. A tot el país es preveu que la puguin sol·licitar unes 60.000 persones, i en concret al Camp de Tarragona unes 5.000. A les Terres de l'Ebre, on es va presentar fa menys d'un mes, encara no hi ha hagut cap sol·licitud.

Temas

  • TARRAGONA

Comentarios

Lea También