5.000 tarragonins es beneficiaran d'una targeta sanitària per a pacients amb necessitats especials

Amb aquesta identificació es discrimina positivament determinades persones per millorar el tracte que reben

19 mayo 2017 22:23 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A partir del 15 de juliol es podrà demanar a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona la targeta sanitària individual 'Cuida'm', que identifica persones vulnerables que necessiten una atenció especial. A la sol·licitud, que haurà de fer el metge del pacient, s'hi podran acollir malalts amb demències, discapacitat intel·lectual, casos d'autisme i persones amb dany cerebral. Entre els beneficis, donar-los prioritat en la mesura del possible a l'hora de ser atesos, permetre que familiars o tutors els acompanyin o facilitar l'atenció domiciliària. L'objectiu és millorar la relació entre els pacients i els professionals. Es calcula que al Camp de Tarragona se'n podran beneficiar unes 5.000 persones.

Aquesta targeta sanitària identifica persones amb demències o Alzheimer a partir de nivell 4, persones amb discapacitat intel·lectual greu i profunda, persones amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada amb trastorns de conducta, casos d'autisme sever en població infantil i persones que pateixen un dany cerebral. La sol·licitud, que és voluntària, sempre l'haurà de fer el metge amb el consentiment del mateix pacient o d'un familiar o tutor.

Amb aquesta identificació es facilitarà una atenció més personalitzada, de manera que la relació entre professionals i pacients serà més fluïda. Entre altres avantatges hi ha, sempre que ho permeti la situació clínica i la disponibilitat de cada centre, la prioritat a l'hora de ser atesos, facilitar l'acompanyament per part de familiars o cuidadors, una atenció especial en el transport sanitari o la flexibilitat en el temps dedicat a la consulta.

La targeta no atorga cap dret addicional respecte la resta de pacients, sinó que permet una atenció més accessible i adaptada a les necessitats de determinats col·lectius. Tal com ha explicat la responsable de la unitat d'atenció al ciutadà, Teresa Rabadà, l'objectiu és donar una atenció específica a aquells que tenen una "alta fragilitat relacional", tractar els pacients d'una forma "més adequada" i, a més, "assegurar una comunicació més fluida i precisa" entre metge i malalt.

El gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona ha remarcat la necessitat que "els centres assistencials estiguin conscienciats que existeix aquesta targeta i que té una utilitat". Així mateix, ha posat de manifest que "no atendre una persona amb aquesta tipologia, a vegades comporta una sèrie d'alteracions en el funcionament del centre", unes situacions que ara es podran gestionar millor.

La targeta, que va néixer per donar resposta a diverses associacions de malalts, s'ha anat implementant progressivament en diferents regions sanitàries de Catalunya des de l'inici de les proves pilot, al 2013. A tot el país es preveu que la puguin sol·licitar unes 60.000 persones, i en concret al Camp de Tarragona unes 5.000. A les Terres de l'Ebre, on es va presentar fa menys d'un mes, encara no hi ha hagut cap sol·licitud.

Comentarios
Multimedia Diari