530 nous casos de càncer de mama es detectaran a Tarragona l'any vinent

La Lliga Contra el Càncer realitza diferents actes durant aquesta setmana amb motiu del Dia Mundial d'aquesta malaltia.

16 octubre 2017 16:36 | Actualizado a 06 noviembre 2017 19:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant aquesta setmana, la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre realitzarà a la demarcació de Tarragona diferents actes amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama que és el dijous 19 d’octubre.

La ciutat de Tarragona acollirà la tradicional acapta solidària per tal d’aconseguir fons per a l’entitat que es destinaran als fins fundacionals, així com també a conscienciar la població sobre aquesta malaltia i les accions que poden prendre’s per prevenir-la.

El dimarts 17 d’octubre, l’acapta de Tarragona mobilitzarà prop de 100 voluntàries que sortiran als carrers de la ciutat per tal de donar informació tant sobre la malaltia com de les activitats que realitza la Lliga.

Com en altres ocasions les taules on s’ubicaran les voluntàries seran al carrer Canyelles, a la plaça Imperial Tarraco, a la Rambla Nova a la cantonada Ramon i Cajal, a la Rambla Nova a la cantonada amb el Cortefiel, a la Rambla president Lluís Companys a l’alçada de el Corte Inglés, a la Rambla Vella, a l’Hospital Universitari Joan XXIII, al carrer Rovira i Virgili cantonada Mossèn Ritort i Faus.

Les taules recaptatòries, així com d’informació estaran des de les 9.00 fins les 14.00 hores. Cal assenyalar que la ciutat de Tarragona ha estat sempre solidària tant amb l’entitat com amb els malalts de càncer.

Dades de la demarcació

El càncer de mama és el més freqüentment diagnosticat entre les dones de la província de Tarragona. Un de cada tres nous casos de càncer en les dones són càncers de mama. S’estima que el proper any 2018 se’n diagnosticaran uns 530 nous casos a les comarques de Tarragona i més de 4.200 a Catalunya.

Aquest càncer també és el responsable del major nombre de defuncions per càncer en aquest sexe i unes 98 dones moriran a causa d’aquest càncer l’any 2018.

Tanmateix, les taxes de mortalitat per aquest càncer han anat disminuint de manera constant des de 1990 gràcies al diagnòstic precoç i a les millores terapèutiques. A les comarques tarragonines hi ha actualment unes 6.300 dones que en algun moment de la seva vida han tingut aquest càncer.

Aquest càncer presenta uns factors de risc que, en la seva majoria no són modificables des d’un punt de vista preventiu com l’edat, una història familiar de càncer de mama, no haver tingut fills o haver-los tingut en una edat avançada, l’edat d’inici de la menstruació, l’edat de la menopausa, etcètera.

Això fa que, ara per ara, no sigui possible prevenir la seva aparició, però si, en canvi, es poden aplicar estratègies per detectar-lo en estadis molt inicials, quan és molt petit i encara no dóna cap tipus de simptomatologia, per interrompre la seva evolució natural. Com més aviat es detecta el tumor, més probabilitat de curació. La supervivència és gairebé del 100% en estadis precoços de la malaltia i, en aquests tipus de tumors, es pot aplicar tractaments menys agressius i amb menys efectes secundaris.

Per aquest motiu, i amb l’objectiu de reduir l’impacte de la malaltia, l’any 1998 el Departament de Salut va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la demarcació.

La prova de detecció utilitzada en la detecció precoç del càncer de mama, la mamografia, s’aplica de manera efectiva a dones entre 50 i 69 anys amb una periodicitat de 2 anys. S’han realitzat ja 8 rondes de citació completes a la població diana de la província. A la darrera ronda la participació va ser del 65%, es van detectar 4,3 càncers per cada 1.000 dones participants i a un 84% es va poder realitzar una cirurgia conservadora, és a dir, una cirurgia evitant l’extirpació de tota la mama.

Comentarios
Multimedia Diari