538 nous casos de càncer de mama a Tarragona aquest 2018

La Lliga Contra el Càncer realitza actes durant amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama

17 octubre 2018 17:26 | Actualizado a 17 octubre 2018 17:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Durant aquesta setmana, la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l’Ebre realitzarà a la demarcació de Tarragona diferents actes amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama que és el divendres 19 d’octubre.

La ciutat de Tarragona acollirà la tradicional acapta solidària per tal d’aconseguir fons per a l’entitat que es destinaran als fins fundacionals, així com també a conscienciar la població sobre aquesta malaltia i les accions que poden prendre’s per prevenir-la.

El passat dimarts 16 d’octubre, l’acapta de Tarragona va mobilitzar prop de 100 voluntàries que van sortir als carrers de la ciutat per tal de donar informació tant sobre la malaltia com de les activitats que realitza la Lliga. 

Activitats a Tortosa

Els serveis territorials de Salut, l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i la Lliga contra el Càncer han organitzat un acte per commemorar el Dia Mundial contra el Càncer de Mama.

Serà el proper divendres, 19 d’octubre, a partir de les cinc de la tarda, al Museu de Tortosa. Hi haurà una taula rodona on participaran Francesc Vallespí com a delegat de la Lliga a Tortosa i Montse Aixendri com a afectada i voluntària de l’entitat. A més hi haurà un vídeo explicatiu d’exploració mamària i informació per part dels professionals de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

A Tortosa, el diumenge, 21 d’octubre se celebarà la primera Cursa de la Dona de les Terres de l’Ebre. L’acte començarà a les 12 del migdia i inclourà una cursa de 4,7 quilòmetres i una caminada d’1,7 quilòmetres. Les inscripcions i donatiu seran a partir de 10 euros, i serviran per recaptar fons per a la Lliga contra el Càncer.

Activitats a Reus

La regidoria de Salut de l'Ajuntament de Reus en col·laboració amb la Lliga Contra el Càncer commemoraran el Dia Mundial del Càncer de Mama, el pròxim divendres 19 d'octubre, amb una tarda d'activitats a la Plaça de l'Indi, a l'antic hospital Sant Joan de Reus.

De les 17 a les 19 hores es realitzaran activitats com una sessió d’autoexploració mamària, una sessió de ioga i també un taller de patchwork per cosir coixins del cor que es lliuren a les dones operades de càncer de mama. En cas de pluja, la jornada s'emplaçarà al hall de l'antic hospital de Reus.

Activitats a Vila-seca

Al CAP de Vila-seca es lliurarà informació durant la jornada sobre la Lliga Contra el Càncer i el càncer de mama.

Activitats a Benifallet

La delegació de Benifallet, amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama organitza un taller de patchwork solidari durant el divendres 19 d'octubre i el dissabte 18 d'octubre de les 17 a les 20 hores al Centre d'Interpretació de Benifallet.

Cap portar fil de cosir blanc, tisores , agulla de cosir, agulles de cap, didal, bolígraf i regle. El donatiu serà de 15 euros que es pagaran en el moment d'apuntar-se. Per apuntar-se es pot fer als baixos de l'ajuntament el dimarts 16 d'octubre de les 11 a l'1 i de les 5 a les 7 de la tarda.

Activitats a Amposta

La delegació d'Amposta de la Lliga Contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre realitzarà el pròxim diumenge, 21 d'octubre, el 15è ball a benefici de l'entitat a la Sala de Ball de la Lira Ampostina. Enguany estarà amenitzat per Guateque. El preu del donatiu d'entrada serà de 6 euros. Hi haurà fila 0.

Dades de la demarcació

El càncer de mama és el més freqüentment diagnosticat entre les dones de la província de Tarragona. Un de cada tres nous casos de càncer en les dones són càncers de mama. S’estima que el proper any 2018 se’n diagnosticaran uns 538 nous casos a les comarques de Tarragona i més de 4.200 a Catalunya.

Aquest càncer també és el responsable del major nombre de defuncions per càncer en aquest sexe i unes 108 dones moriran a causa d’aquest càncer l’any 2016. La tendència de la mortalitat entre els anys 2004 i 2013 és de disminució d’un 3% anual. La supervivència a 5 anys de les dones diagnosticades entre 2010 i 2013 és del 88%.

Tanmateix, les taxes de mortalitat per aquest càncer han anat disminuint de manera constant des de 1990 gràcies al diagnòstic precoç i a les millores terapèutiques. A les comarques tarragonines hi ha actualment unes 6.300 dones que en algun moment de la seva vida han tingut aquest càncer.

Per aquest motiu, i amb l’objectiu de reduir l’impacte de la malaltia, l’any 1998 el Departament de Salut va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la demarcació. La prova de detecció utilitzada en la detecció precoç del càncer de mama, la mamografia, s’aplica de manera efectiva a dones entre 50 i 69 anys amb una periodicitat de 2 anys.

 

Les dades del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte Tarragona - Terres de l'Ebre l’any 2017 és de 48.805 dones convidades amb una participació del 65,6% i amb un total de 160 càncers detectats.

 

Com a conclusions cal destacar:

 

  • El càncer de mama és un problema de salut de primer ordre a les comarques tarragonines.

 

  • La prevenció primària per evitar l’aparició del càncer de mama només n’evita una petita part. En canvi, es poden aplicar programes de detecció precoç que permeten detectarne la majoria en estadis molt inicials.

 

  • Dues de cada tres dones convidades a ferse una mamografia cada dos anys participen.

 

  • Més del 80% de les dones diagnosticades pel Programa poden gaudir d’una cirurgia conservadora de la mama amb el conseqüent augment de la qualitat de vida de les dones participants.

 

  • Gràcies a la detecció precoç d’aquest càncer i a les millores en el seu tractament, in malgrat que la incidència no ha disminuït, la mortalitat provocada per aquest càncer no ha parat de disminuir des d’inicis dels anys 90.

Comentarios
Multimedia Diari