561.910 tarragonins estan cridats a votar el 27-S

El límit per votar per correu serà el 29 d'agost per als que viuen a l'estranger i el 17 de setembre per a la resta d'Espanya

19 mayo 2017 22:07 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Més de cinc milions i mig de catalans, concretament 5.510.713, estan cridats a votar el 27-S, segons dades del cens provisional, encara que fins a l'1 de setembre no es tindrà la xifra definitiva.

En roda de premsa, la consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, ha detallat que d'aquests cinc milions i mig de catalans amb dret a vot, 195.533 resideixen actualment a l'estranger i 164.240 són nous electors, és a dir, votaran per primera vegada en unes eleccions al Parlament de Catalunya.

Per circumscripcions, Barcelona representa més del 70 %, dels votants, amb una xifra que arriba a 4.124.254 persones amb dret a vot, mentre que Tarragona (561.910) Girona (510.820) i Lleida (313.729) completen el nombre de persones cridades a les urnes.

Preguntada per si en la campanya institucional hi haurà alguna al·lusió, directa o indirecta, al terme plebiscit, Borràs ha estat rotunda i ha negat que això sigui així, ja que "la ciutadania ja ho farà amb els seus vots". Borràs ha donat explicacions sobre el servei d'informació multicanal de les eleccions del pròxim 27-S que s'ha posat en marxa des de la conselleria de Governació, que inclou el web electoral, les xarxes socials, un servei de missatgeria mòbil i centres d'atenció telefònica.

La campanya institucional d'aquest any serà gairebé 10 milions més barata que la de les passades eleccions, passant de 25 milions a 15,6, gràcies sobretot a la reducció de sis milions d'euros en els costos d'enviament del vot per correu. Al web electoral parlament2015.cat es podran consultar les preguntes més freqüents, així com estadístiques, informació relativa a les meses electorals i altres dades. Com a novetat principal, el web electoral d'aquest any conté set vídeos tutorials, realitzats en 4 idiomes (català castellà, aranès i engonals) sobre temes específics relacionats amb els comicis electorals, com, per exemple, el vot presencial, el vot per correu o el vot per a persones malaltes o discapacitades.

Aquest any, a més, s'usarà com a canal de comunicació l'aplicació Telegram, un servei de missatgeria instantani gratuït, on únicament caldrà escriure la pregunta que l'usuari desitgi al número 012, i aquest rebrà una resposta personal i individualitzada, és a dir, no serà un programa de resposta automàtica. Pel que fa referència al col·lectiu de persones invidents, Borràs ha comentat que podran sol·licitar fins al 31 d'agost "el procediment de vot accessible, amb documentació en sistema Braille, que permet votar amb garanties d'autonomia i secret de sufragi".

D'una altra banda, en l'apartat del vot per correu, la consellera ha apuntat que "fa falta convergència dels diferents factors que intervenen en el procés" del vot". En aquest sentit, ha assenyalat que espera que els "consolats, ambaixades i serveis de correu" siguin el més eficaços possible per garantir aquest "primordial" dret dels ciutadans. La data límit per a votants per correu que actualment viuen a l'estranger és el 29 agost, mentre que aquells que viuen a la resta d'Espanya, serà el 17 de setembre.

Comentarios
Multimedia Diari