Abans la gallina que l'ou

13 junio 2019 07:16 | Actualizado a 14 junio 2019 14:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Què era abans la gallina o l'ou? Aquesta és l'eterna pregunta que tots ens hem fet alguna vegada.

Si era abans la gallina, la cadena d'esdeveniments és fàcil: neix la gallina, la gallina es fa adulta, la gallina posa un nou, la gallina mor, però els seus fills continuen amb el procés evolutiu.

En canvi si és l'ou, la cosa canvia, hi ha un ou, no sabem qui l'ha covat, però es trenca i surt la gallina i aquesta tindrà un ou. Però aquesta eterna pregunta no ha plantejat un altre aspecte fonamental perquè hi hagi gallina i ou. On està el gall? Per a Ous Roig la gallina va primer que l’ou.

A les nostres granges les gallines gaudeixen d'un model de cria propi que vetlla en tot moment pel seu benestar. Aquest model es basa en 4 pilars fonamentals: Espai i Aire Lliure, Activitat, Cures, Seguretat.

L'espai que ocupen les nostres granges és únic i característic; als peus dels Ports de Beseit i la Serralada de Cardó, en els municipis d'Aldover, Horta de Sant Joan o Tortosa.

Són zones àmplies, habitades per arbres, plantes i refugis per estar a recer del vent i del sol. El nostre clima és mediterrani, el qual permet temperatures òptimes durant tot l'any.

L'activitat també és un actiu important, tots ens em de moure i fer exercici inclús les nostres gallines, per aquest motiu des d'Ous Roig, els proporcionem el que necessiten per ser elles mateixes i que puguin desenvolupar els seus comportaments naturals. Per exemple, perquè salten i juguin hi ha diferents estructures amb altures (saltadors) on poden pujar.

També les instal·lacions comptem amb banys de sorra per cuidar les plomes i espais resguardats i climatitzats on se senten segures per realitzar la posta. A banda, com es troben en un paratge natural poden picar herba o petites pedretes que completen la seva dieta amb les vitamines i els minerals que necessiten

Però tots aquests elements no tindrien cap sentit si no tenim en compte la seguretat, per aquest motiu, des d'Ous Roig, tenim sistemes de control per assegurar que tot va a la perfecció. La vacunació és el primer, per protegir la seva salut de l'animal jove fins a l'edat adulta.

Un altre factor determinant és la bioseguretat, per evitar la intrusió d'agents externs abans d'accedir a cada mòdul s'ha de passar un rigorós control de desinfecció i posar-se la roba preventiva. I per últim, igual que nosaltres les gallines tenen revisions regulars per avaluar el seu estat de salut tant de forma interna com per part del CESAC (Centre de Sanitat Avícola de Catalunya).

Tot i això, tu què creus, és primer l’ou o la gallina?

Comentarios
Multimedia Diari