Abelan Catalana acomiadarà els seus 131 treballadors d'Alcover

L'empresa paperera, en concurs de creditors des del gener d'enguany, ultima un ERO d'extinció

19 mayo 2017 15:30 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La paperera Abelan Catalana, amb planta de producció a Alcover (Alt Camp) està ultimant un ERO (Expedient de Regulació d’Ocupació) de liquidació per als 131 treballadors que encara hi treballen, segons fonts properes a l’empresa. En concurs de creditors des de primers d’aquest any 2017, l’ERO (quan sigui presentat) haurà de ser aprovat pel Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona, encarregat del procés concursal.

La liquidació d’aquesta empresa és el punt i final a un llarg degoteig de baixes laborals, que arrenquen l’any 2012 quan la multinacional paperera estatunidenca Newark Group –a la qual pertanyia Abelan Catalana– va decidir vendre’s la seva divisió europea (Newark Group Europe) a PHI Industrial –un fons d’inversió amb oficines a Barcelona i Madrid especialitzat en comprar empreses amb estretors financeres per reestructurar-les i revendre-les a trossos–, i que entre les seves darreres adquisicions té empreses com la valenciana Lladró, en una situació financera molt magra.

Després de dividir Newark Group Europe (que tenia quatre fàbriques a Espanya, dos a Alemanya, una a França i una altra a Holanda) en tres societats, deixant la fàbrica d’Alcover aïllada en una d’aquestes societats, PHI Industrial va buscar compradors per a la planta del Baix Camp.

Separada de la resta d’empreses de l’antic grup i amb importants mancances d’inversió acumulades ja en l’anterior propietat, amb maquinària i tecnologia envellida que dificultaven la seva competitivitat, el compte de resultats va accelerar la seva davallada.D’una facturació de 35,2 milions d’euros l’any 2012 va passar a menys de 24 milions d’euros l’any 2015, amb pèrdues per valor de més de 3 milions d’euros.

Quan, el passat mes de gener, PHI Industrial va presentar el concurs de creditors davant del Jutjat Mercantil número 1 de Tarragona, el deute conjunt d’Abelan Catalana amb bancs, proveïdors i administracions públiques pujava a uns 16 milions d’euros.

De 212 a 131 treballadors

Fonts coneixedores de l’empresa assenyalaven ahir que, des que van començar els problemes l’any 2012, Abelan Catalana no ha parat de patir un degoteig de baixes (moltes d’elles acomiadaments, però també fugues de talent), que han fet que la plantilla passés dels 212 treballadors que eren l’any 2012 als actuals 131 que son ara, en plena recta final de l’ERO d’extinció.

Dedicada al cartronatge gràfic (fabriquen cartró destinat a tapes de llibres, capses de sabates o arxivadors), aquesta empresa va ser, abans de l’adquisició per part de l’estatunidenca Newark, una empresa familiar que tenia en Joan Aloy Juncosa el seu referent. Els actuals administradors concursals, amb seu a Badalona, no han donat detalls encara del calendari de presentació de l’ERO de liquidació.

Comentarios
Multimedia Diari