Absolt un home que causà un incendi que va cremar 126 ha a Vimbodí i Poblet

El jutge considera que l’acusat no va cometre una infracció greu en utilitzar una radial al costat del bosc, sense haver demanat permís, i en un dia amb 36 graus i una baixa humitat (26%)

25 diciembre 2017 16:50 | Actualizado a 25 diciembre 2017 16:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un home que va originar un incendi forestal al terme municipal de Vallclara –i que després va afectar el de Vimbodí i Poblet–, que va cremar 126,15 hectàrees de bosc, ha quedat sense càstig. Almenys fins ara, perquè el fiscal ha presentat un recurs d’apel·lació contra la sentència absolutòria dictada pel Jutjat Penal número 1 de Tarragona. 

El jutge considera provats els fets, que l’acusat no havia demanat permís per tallar amb una radial una tanca metàl·lica i que ho feu en una jornada d’alt risc d’incendi (36 graus de temperatura i una humitat del 26%).

Cap a dos quarts de quatre de la tarda del 21 de juny de 2006, l’acusat –que té 60 anys i és natural de Montferri– es trobava a la finca denominada Farrán, ubicada al terme municipal de Vallclara. Havia estat contractat pel propietari del terreny com a treballador per compte aliena per realitzar tasques en aquests terrenys.

El processat, per ordre expressa del pare del propietari de la finca, havia de tallar unes varetes d’una tanca metàl·lica, fent servir una serra radial de disc gran.

La terra de la finca en la qual s’havia de realitzar el treball estava llaurada i no hi havia gaire vegetació. L’acusat es va allunyar d’aquesta tot el que li va permetre del cable de la radial, que tenia connectar a la presa de llum d’una caseta. A diversos metres hi havia una zona de vegetació forestal.

El treballador es va posar d’espatlles a la vegetació i va començar la feina. Van saltar guspires de la radial, que li van passar per sota les cames i van arribar fins a la vegetació, iniciant-se l’incendi.

L’acusat va intentar apagar el foc pels seus mitjans, fent servir una plana que hi havia a la caseta. En no aconseguir-ho, va trucar al 112. Amb l’arribada dels agents rurals i dels bombers, el foc va ser ràpidament controlat, ja que no hi havia una vegetació densa. En cremar-se tota la que podia servir de combustible, el foc va baixar d’intensitat.

Condicions meteorològiques

Però l’elevada temperatura (36 graus), la sequedat de l’ambient (26% d’humitat relativa) i principalment el vent de 6 km/h, arrossegà material incandescent a l’altre costat del riu, on hi havia un bosc frondós. Les flames van calcinar una important massa forestal del terme de Vimbodí i Poblet, ja que en aquesta zona el foc no es va poder controlar. Finalment es van cremar 126,15 hectàrees.

L’acusat mai havia fet servir una radial com la d’aquell dia. No havia estat format per al seu ús, ni havia rebut cap formació en prevenció de riscos laborals. L’amo de la finca no havia demanat la preceptiva autorització administrativa, que era necessària per realitzar aquells treballs.

Comentarios
Multimedia Diari