Más de Tarragona

Acord per solucionar els problemes d’aigua potable a Santa Coloma de Queralt

El projecte està pressupostat amb més d’11 milions d’euros y donarà servei a 4.000 habitants de nou municipis

ACN

Whatsapp
Quim Torra i Damià Calvet van parlar amb plataformes veïnals a Santa Coloma. FOTO:acn

Quim Torra i Damià Calvet van parlar amb plataformes veïnals a Santa Coloma. FOTO:acn

Els nou municipis de l’extrem nord de la Conca de Barberà posen fi als problemes d’abastament d’aigua potable després de 15 anys sense tenir garantit el subministrament. Ahir es va segellar l’acord «històric» entre el Consell Comarcal, la Diputació, l’Agència Catalana de l’Aigua i el Consorci d’Aigües de Tarragona per engegar la primera fase del projecte, pressupostat amb més d’11 milions d’euros i que donarà servei a uns 4.000 habitants de Sarral, Santa Coloma de Queralt, Conesa, les Piles, Savallà del Comtat, Llorac, Passanant i Belltall, Vallfogona de Riucorb i Forès.

El president del Govern, Quim Torra, s’ha disculpat pel retard de l’arribada de la infraestructura i ha realçat el seu compromís amb la iniciativa del País Viu.

Més d’una cinquantena de persones es van concentrar a les portes del Castell dels Comtes de Santa Coloma de Queralt, on es va celebrar l’acte, per oposar-se a l’arribada d’aigua de l’Ebre com a solució per garantir el subministrament d’aigua potable a aquests pobles de la Baixa Segarra i per rebutjar la implantació de nous parcs eòlics. Els manifestants van fer arribar les seves queixes al president de la Generalitat i al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que s’ha compromès a reunir-se amb ells.

En tres fases
L’acord rubricat entre el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà és el punt de partida per a la resolució d’un problema històric de subministrament d’aigua al nord de la comarca de la Conca de Barberà. El projecte, molt esperat al territori, constarà de tres fases. La primera d’elles preveu ampliar la xarxa del CAT que acaba a la zona industrial de Sarral, on hi ha la fàbrica d’Europastry, fins a Forès -el poble situat a major altitud de la comarca- amb la intenció de bombar l’aigua, aprofitant el desnivell natural, fins a la resta de municipis.

En aquesta actuació es construiran més de set quilòmetres de conduccions, un dipòsit de doble vas i una caseta per bombament i cloració. A més, comptarà amb una inversió de 4,6 milions d’euros, procedents d’una subvenció de 3,1 milions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), mentre que la Diputació de Tarragona n’aportarà més d’un milió. Segons els responsables del projecte, la primera fase es preveu que estigui enllestida l’any 2023.

Pel que fa a la segona fase, es desplegarà la canalització, al llarg de disset quilòmetres, que unirà els dipòsits de Forés, Conesa i Santa Coloma de Queralt. Aquesta actuació tindrà un pressupost de 3,2 milions d’euros. Quant a la tercera fase, que està pressupostada amb 3,1 milions, s’executarà la connexió de la xarxa existent, construïda en les fases prèvies.

Així, es connectarà des del ramal de Santa Coloma fins a Savallà del Comtat, Vallfogona de Riucorb, Llorac -incloent el nucli agregat d’Albió- i les Piles, i, també des del dipòsit de Forès fins a arribar a Passanant i Belltall. En aquest cas, les canalitzacions tindran més de 23 quilòmetres i es preveu que els treballs de les dues fases finalitzin els anys 2024 i 2025.

Calvet va recordatrque l’ACA havia proposat alternatives d’abastament per solucionar les mancances de la comarca de la Baixa Segarra i n’ha esmentat la darrera de l’any 2017, quan es va proposar que el projecte es fes a través de la connexió al canal Segarra-Garrigues. Finalment, aquesta proposta, es va descartar per l’actual connexió amb el CAT. 

Comentarios

Lea También