Adéu a una merceria quasi bicentenària de Valls

Una de les botigues històriques tancarà definitivament aquest dilluns per manca de relleu generacional

02 marzo 2018 08:20 | Actualizado a 02 marzo 2018 20:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Són pocs els vallencs que no coneixen o no han entrat a la Merceria Maria, antiga casa Seguidilles. A la Maria Antònia Pàmies, de 81 anys, li agrada el tracte proper amb el client, i donar el millor consell de compra. El comerç abaixarà la persiana aquest dilluns, 5 de març.

La botiga, situada al carrer de la Cort número 7, és de l’any 1825 i tanca per manca de relleu generacional. Ella es jubila. La merceria va ser regentada des de l’any 1825 per la família de Ca Seguidilles (aquest era el seu renom). Després, fins a l’any 1980, va ser portada per cinc generacions diferents de la mateixa família, de les quals cap va tenir descendència.


En aquest any Maria Antònia Pàmies va adquirir la merceria. La mestressa, Maria Antònia Pàmies explica que «em dol molt haver de deixar-ho, però tinc una llaga a la cama i no puc continuar». I és que ella es va jubilar als 69 anys, i després es va desjubilar als 75.

«Vaig prometre que continuaria aquest negoci i així ho he fet», afirma Pàmies. Quan va comprar la botiga, hi va fer algunes obres: «Vam treure tota la fusta, però vam mantenir els aparadors tal com estaven», recorda la Maria Antònia. Van tardar dos dies per arreglar-la amb l’ajuda dels fills, i així tornar a obrir la merceria.

Maria Antònia Pàmies és modista, i per això coneix de primera mà el negoci i la professió «Sempre m’ha agradat molt tot això, i també estar de cara al públic», declara la mestressa. A la Merceria Maria hi podem trobar de tot: «roba interior, bates, i també fem retocs, i, fins i tot, a vegades ensenyava a cosir», detalla Pàmies, una merceria quasi bicentenària que té moltes històries per explicar i amb un públic juvenil i per gent gran:

«El tracte hi fa molt, avui en dia tot això s’ha perdut i és el secret del negoci», puntualitza la mestressa. Els principis de la merceria no van ser un dels millors moments. L’única condició que el propietari li va posar era que mantingués el mateix negoci i productes, especialment roba per la gent gran, i així ho va fer. 

En aquells anys el mercat de la roba dels dimecres feia molt de mal, i per als comerços podia ser perjudicial. Però no tot està perdut, la mestressa vendrà la botiga si hi ha algú interessat. «El negoci funciona, venen les clientes de sempre i, si algú vol seguir-ho, jo vendré la botiga», explica.

Maria Antònia Pàmies ha treballat 39 anys al capdavant de la botiga, venent i aconsellant. Fins dilluns encara està darrere el taulell liquidant el gènere fins que l’establiment tanqui definitivament.

Comentarios
Multimedia Diari