Adrià Wegrzyn, revalida el títol de campió al concurs

La Gran Festa de la Calçotada. Valls obre la temporada calçotaire. Uns 40.000 visitants van gaudir d’aquest esdeveniment

25 enero 2020 22:50 | Actualizado a 28 enero 2020 14:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls va celebrar aquest diumenge al matí la 39a edició de la Gran Festa de la Calçotada. Un esdeveniment que ja s’ha consolidat. De fet, els carrers de Valls es van inundar de visitants vinguts d’arreu i també de turistes asiàtics. L’organització calcula que van visitar la ciutat entre 35.000 i 40.000 persones. De fet, més de 100 autobusos van aparcar ahir a la capital de l’Alt Camp. Els aparcaments estaven plens.. «El gran atractiu de la festa és l’ambient, el tipisme i el fum dolcenc que fa la cuita de calçots», va afirmar el coordinador de la Gran Festa de la Calçotada, Rafael Castells.

El Concurs de Menjar Calçots va ser sens dubte el moment més esperat de la Calçotada. Durant 45 minuts, una vintena de concursants acaparen totes les mirades dels centenars de persones que s’apleguen a la plaça del Pati. 

L’històric concursant Adrià Wegrzyn va guanyar el Concurs de Menjar Calçots d’aquesta edició i es va emportar el seu tretzè certamen. L’Adrià es va crupir 200 calçots amb un pes de 2,495 grams, però no va aconseguir superar el seu rècord. Fa dos anys, va menjar-se 5,800 grams. El barceloní hi participa des de l’any 2002 i ho fa habitualment acompanyat del seu pare. «No és el millor any però tampoc el pitjor. Estic content, fa il·lusió a casa, sobretot als nens», va valorar Wegrzyn, que diu també que rep molta pressió familiar.

L’Adrià Wegrzyn va destacar el «bon ambient» de la festa i va explicar que acabarà de passar el dia en família a les places vallenques, on va degustar més calçots i carn. «Després marxarem cap a Barcelona, com es pugui, per arribar al primer lavabo disponible», va bromejar. «Quan torni a poder participar tornaré», va dir.

Pel que fa a la resta de concursants, en David Martín es va classificat en segona posició i es va menjar 183 calçots, que són 2,269 grams. La Diana Andrade es va posicionar en tercer lloc i repeteix la posició de l’any passat quan va esdevenir la primera dona a fer pòdium. Enguany, se’n va cruspir 123 i al tram final del concurs es va desmaiar a causa de la gran quantitat d’ingesta de calçots.

Segons el coordinador de la Gran Festa de la Calçotada, Rafael Castells, durant la jornada es van servir unes 60.000 cebes dolces. Les degustacions es van fer a diversos espais habilitats del centre històric, tot i que un dels punts neuràlgics va ser la plaça de l’Oli, on es van fer les demostracions de coure calçots. Allí els visitants aprofitaven per fer fotografies a les pubilles. 
Homes vestits amb faixa i barretina feien demostracions de coure calçots a la graella tot impregnant el centre d’una forta olor de brasa i ceba. Hi eren des de primera hora del matí fins a les quatre de la tarda. Allà també hi havia les pubilles vestides d’època on preparaven els calçots perquè fossin cuits a la graella.

Gemma Vilà és metgessa especialista en al·lèrgies i treballa en un hospital al Regne Unit on estan especialitzats en malalties pulmonars i en aquest cas ahir també feia de pubilla. Per primera vegada, va fer un estudi del fum de la cocció dels calçots. «Fa molts anys que veig la calçotada i després d’inhalar tot el dia el fum de la cocció dels calçots personalment tenia picors i tos», va explicar. Va fer una mesura abans d’encendre el foc i després i va comprovar quina era la diferència. L’estudi el va fer amb diferents assistents i voluntaris. 

La salsa de la calçotada

Uns metres més enllà, a la plaça del Blat, la salsa de la calçotada era la gran protagonista, on les diferents participants al 29è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls preparaven amb molta paciència els diferents ingredients per obtenir la millor salsa de la festa. Mentrestant, la gent s’aglomerava al seu voltant per aconseguir sucar una llesca de pa i valorar amb els amics quina era la més bona. Segons la responsable del concurs, Sandrà Pamies «valorem el gust i també la textura», va afirmar.

Lídia Prado va aconseguir la primera posició. En segon lloc van quedar Rosa i Francesc Invernon i, en tercer, Angeles García. 

Pel que fa al 29è Concurs de Cultivadors de Calçots, la victòria va ser per Daniel Rovira, de Torredembarra; la segona posició, per Isidre Coll del Pla de Santa Maria; i el tercer premi per Jaume Papió de Reus.

Valls ha donat el tret oficial a la temporada calçotaire. «Aquesta campanya pinta molt bé, el 80% dels calçots que s’etiquetaran són de llavor pròpia», va detallar il·lusionat Francesc Xavier Amill, president de la IGP. «Aconseguir els 18 milions seria una bona manera de celebrar els 25 anys», va afegir.
 

Comentarios
Multimedia Diari