Aiguamúrcia comença a senyalitzar els arbres singulars del municipi

El terme compta amb 43 exemplars que es distingeixen per les dimensions, edat o perquè protagonitzen llegendes i tradicions

19 mayo 2017 16:19 | Actualizado a 24 diciembre 2019 23:11
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

M. Plana

Des d’aquest mes de febrer, el roure de l’àrea de lleure de la Palanca, al Pla de Manlleu (terme municipal d’Aiguamúrcia) està senyalitzat amb un rètol on es descriuen totes les seves característiques: té una alçada de 16,50 metres, el perímetre de la base del tronc és de 4,05 metres i la copa arriba a una amplada màxima de 22,30 metres.

Les seves dimensions el converteixen en un arbre singular d’Aiguamúrcia i ara és el primer del terme municipal que està senyalitzat. La intenció de l’Ajuntament és que els 43 arbres que Aiguamúrcia té com a singulars a poc a poc tots comptin amb un rètol propi que ofereixi als visitants una descripció i, així, aconseguir realçar-los.

Alguns tenen aquesta distinció per les seves dimensions, i d’altres perquè tenen interès socioecològic, bellesa o edat considerables, perquè han sigut testimonis d’algun fet històric o perquè al seu voltant s’han forjat llegendes i tradicions.

Pel que fa a la informació que s’ofereix en aquests panells està basada en el llibre Arbres singulars: una perspectiva sociològica , escrit per Jaume Marlès Magre i publicat per l’Institut d’Estudis Vallencs l’any 2015 en el qual es fa un repàs dels 43 arbres singulars d’Aiguamúrcia.

Més enllà d’aquesta distinció, el municipi també disposa de dos arbres declarats i protegits com a monumentals per part de la Generalitat de Catalunya. Es tracta dels dos xiprers del Palau de l’Abat, a Santes Creus. Originàriament n’eren tres que van ser plantats cap a l’any 1800, però avui dia tan sols se’n conserven dos. Estan situats a la part posterior del Palau de l’Abat, on hi ha l’Ajuntament d’Aiguamúrcia, i serien el senyal d’acollida de peregrins que feien el Camí de Sant Jaume.


L’àrea de lleure, reparada
La instal·lació del primer rètol informatiu s’ha realitzat en el context dels treballs per reparar l’àrea de lleure de la Palanca, al Pla de Manlleu, un espai que va quedar malmès per les intenses pluges del novembre del 2015 que van causar un important creixement del riu Gaià, conegut com la ‘gaianada’.

El primer pas de l’actuació va ser tornar el pont, que permet travessar la riera de Marmellar, al seu lloc, ja que havia estat arrossegat per la riuada.

També s’ha restituït la tanca de fusta que delimita i protegeix l’àrea de lleure, s’ha restablert el rètol indicatiu de l’àrea i també s’ha col·locat una paperera. Les taules són l’únic element que van suportar la força de l’aigua.

Comentarios
Multimedia Diari