Al poble de Pontils encara hi manca cobertura mòbil, TDT i Internet

Són prop de 120 persones les afectades per aquesta problemàtica que ve donada pel relleu muntanyós de la zona

19 mayo 2017 17:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Conca de Barberà és una de les comarques amb més deficiències en matèria de telecomunicacions. La fibra òptica ha arribat recentment a Montblanc, però d’aquí a que aquesta tecnologia s’estengui per la resta de municipis, pot passar molt de temps, sobretot si es té en compte que hi ha zones on a dia d’avui no hi ha cap tipus de cobertura.

És el cas de Pontils, considerat un dels punts foscos de Catalunya, al costat d’altres pobles com Baiasca, al Pallars Sobirà. El municipi, de 123 habitants i ubicat en plena vall del riu Gaià i prop d’Esblada, les Piles i Santa Coloma de Queralt, compta amb una cobertura molt precària de mòbil, senyal TDT i Internet.

En total, són sis els nuclis de població afectats. Es tracta de Pontils, Sant Magí de Brufaganya, Santa Perpètua de Gaià, Valldeperes, Vallespinosa i Viladeperdius. Únicament Seguer, agregat de Pontils que es troba a peu de la carretera C-37 entre Esblada i Querol, té cobertura ja que compta amb una antena de la companyia Movistar.

L’alcaldessa, Sara Janer, explica que en el cas de la telefonia mòbil, únicament arriba senyal de Movistar, «i només en punts molt concrets del municipi, com és el cas de l’stop que hi ha a la sortida del poble o cap a la zona del cementiri, que queda més elevada».

Pel que fa al telèfon fix, aquells que en tenen és gràcies a la Telefonia Rural d’Accés Cel·lular (TRAC), un conjunt de mecanismes utilitzats en zones sense xarxa de distribució terrestre que converteix les senyals electromagnètiques en elèctriques.

Malgrat tot, el senyal sempre és precari i, tal com destaca Janer, «hi ha gent gran que si necessita trucar al metge, ho té molt difícil». Més enllà dels propis veïns, l’alcaldessa també explica que el de telefonia és un servei molt necessari pels boletaires i excursionistes que passegen pels entorns de Pontils.

Internet és una altra de les mancances. De fet, ni amb el desplegament XFOCAT engegat el 2013 per connectar amb alta capacitat les seus que té la Generalitat pel territori, la fibra òptica ha arribat a l’Ajuntament de Pontils. «Hi ha gent que Internet no els preocupa gaire, però és una eina essencial per al futur del municipi. Si la gent no es pot connectar a la xarxa per treballar, marxarà», exclama preocupada Sara Janer. Ella, que té 25 anys, sap què és ser estudiant a dia d’avui i el paper central d’Internet per poder fer treballs, enviar les tasques o estar pendent del correu. «No és normal que per fer tot això haguem d’anar al bar de Santa Coloma», remarca.

El tercer senyal que arriba amb dificultats a Pontils és la TDT. Els canals que es capten millor són els catalans. «Els veiem si fa bon temps. D’estatals, en canvi, no en capten cap ni un», diu Janer, que afegeix: «La gent que ve a estiuejar ja els agrada aquesta ‘desconnexió, però per als que hi vivim tot l’any, això és insostenible. Tots tenim el dret de tenir aquests serveis».

Comentarios
Multimedia Diari