Albert Batet: «Superar el 50% ens donarà tota l’autoritat moral»

Entrevista al president del grup parlamentari de JxCat. «Reeditar l’1-O» segons el líder de JxCat a la Cambra catalana, «la línia de treball no és una DUI l’endemà del 14-F, sinó aconseguir el suport internacional»

25 octubre 2020 17:56 | Actualizado a 25 octubre 2020 18:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per què JxCat ha pressionat per l’estat d’alarma? 
Perquè les dades d’evolució de la pandèmia són greus i cal poder prendre mesures de forma descentralitzada, encaminades a un confinament nocturn, i poder-ne evitar d’altres més greus. I també, si les dades evolucionen positivament, poder flexibilitzar el tancament de la restauració. Ja vam veure, en la primera onada de la pandèmia, que la gestió centralitzada va ser un desastre. La Generalitat pot ser més eficient.

Es pot descartar un confinament domiciliari?
Si la situació s’agreuja tant com al març i a l’abril, el Govern es veurà obligat a prendre més mesures. Esperem que això no calgui. Treballarem en aquest sentit.

Catalunya es pot permetre, en la situació actual, no tenir president fins a la primavera?
La irresponsabilitat de l’Estat espanyol amb la inhabilitació del president Torra fa que acabem la legislatura de la mateixa manera com la vam iniciar. L’Estat no ha respectat cap dels resultats de les eleccions, des del 21-D. Que hagi inhabilitat el president i hagi deixat un Govern amb aquest panorama de crisi econòmica, sanitària i social, és una aberració.

Per què no s’han posat d’acord JxCat i ERC en una altra solució? Qui lidera ara Catalunya?
El que no hem volgut fer des de JxCat és proposar un candidat per blanquejar la repressió de l’Estat. Ara serà la ciutadania la que decidirà. JxCat defensarà la solvència i la independència.

«Em sento molt orgullós de la feina que vaig fer com a alcalde de Valls durant onze anys per CiU. És un pòsit d’un valor incalculable»

«Solvència» què vol dir?
Bona gestió, rigor, responsabilitat. La feina que està fent el conseller Tremosa, per exemple, perquè els fons de recuperació europeus no passin de llarg de Tarragona. Hi ha tot el tema de la transició energètica, de l’hidrogen verd, del tercer fil, que pot ajudar a millorar els resultats de les empreses de Tarragona. Això és la gestió eficient.

Gestió eficient és haver tancat la restauració sense parlar amb el sector abans ni tenir preparats els ajuts necessaris?
Dimarts el Govern va aprovar tot un paquet de 40 milions per a bars i restaurants, i 20 milions en línies de crèdit de l’ICF.
Segons el darrer sondeig del CEO, l’independentisme no arribarà al 50% dels vots i es quedarà en un 47,7%. Què n’opina?
Des del darrer cicle, en totes les eleccions l’independentisme sempre ha millorat els seus resultats, en vots i en percentatge.
Vostè ha dit que si s’aconsegueix superar el 50%, hi ha d’haver conseqüències polítiques. Quines? Les han acordat amb la resta de forces?
Hem de parlar i hem de veure com transitem per aquesta situació. Fem una invitació a veure com pactem entre tots com ho afrontem. Aquestes eleccions són l’oportunitat de revalidar l’1-O. Ara tenim la possibilitat de reeditar l’1-O.

Per fer què? El mateix que es va fer després de l’1-O?
La línia en la qual cal treballar no és una DUI l’endemà, sinó en aconseguir el suport internacional.

Superar el 50% dels vots és el nou «tornaré», el nou «ho tenim a tocar», el nou «anirem de llei a llei»?
Superar el 50% dels vots és una fita plausible i possible que ens donarà tota l’autoritat moral per continuar avançant en el procés d’independència. 

No seria més convenient treballar per un percentatge més ampli, per aconseguir el suport dels comuns  i reclamar un referèndum acordat?
Ja veiem les conseqüències que té això al Parlament, i a Madrid amb el Govern suposadament més progressista de la història. A nosaltres la solució política al conflicte ens agradaria que fos el referèndum, sí, però ja sabem que a l’altre cantó de la taula no hi ha voluntat de negociació sobre aquest tema.

Llavors la via que queda és la unilateral?
La via que queda és continuar, persistir, ser més, superar el 50%, aconseguir el reconeixement internacional i continuar treballant.

El sobiranisme ha de tenir clar, doncs, que, encara que el Procés ja suma deu anys, el camí encara és molt més llarg?
Si al Parlament assolim un resultat de més del 50%, és evident que tindrem un mandat durant els pròxims quatre anys.

«Els resultats a nosaltres sempre ens són més favorables a les urnes que a les enquestes»

Pretenen la independència dins de la propera legislatura, doncs?
De la mateixa manera que el Mur de Berlín va caure d’un dia per l’altre, estem davant d’una oportunitat. Amb un Estat en fallida, l’anterior cap d’Estat fugit per corrupció, l’actual cap d’Estat alineat amb la dreta i l’extrema dreta, un Govern espanyol amb una situació de crisi financera molt preocupant... És una oportunitat perquè Catalunya sigui un país millor.

Segons el CEO, ERC guanyaria les eleccions. Creu que hi té a veure que els republicans no hagin tingut mai una imputació per corrupció? Hi té a veure el cas Palau?
Els resultats a nosaltres sempre ens són més favorables a les urnes que a les enquestes. El 21-D, les enquestes ens pronosticaven un resultat modest, i vam ser el partit més votat i amb més escons. El cas Palau afecta a una formació que no és JxCat.

Vostè ja va dir que no volia opinar «d’un altre partit» quan Daniel Osàcar va declarar al jutge que l’expresident Mas devia estar al corrent del finançament irregular de CDC, però vostè té la seva trajectòria lligada a aquest partit, i a CiU.
Jo em sento molt orgullós de la feina que vaig fer com a alcalde de Valls durant onze anys per CiU. És un pòsit d’un valor incalculable i no hi renunciaré mai de la vida, al contrari. Ara cal avançar i unir les diferents sensibilitats per treballar i aconseguir la independència de Catalunya amb solvència i responsabilitat i bona gestió.

La fragmentació de l’espai postconvergent passarà factura electoral a JxCat?
JxCat tenim cultura d’equip, som un projecte cohesionat, integrador, transversal, sota el lideratge del president Puigdemont. Som l’únic partit que garantim que en cap cas hi pugui haver un tripartit del 155 o un tripartit del a cambio de nada com el que ja va governar la Generalitat. 

A nivell territorial, com afrontaran els efectes de l’escissió entre JxCat i PDeCAT, tenint en compte les ferides obertes durant el procés de separació?
Respecto el posicionament de cadascú. Nosaltres hem de treballar pel nostre projecte, que té la porta oberta a tothom. Qui s’hi vulgui sumar serà molt benvingut.

O sigui, unitat però sempre al voltant seu.
Som transversals, hem aglutinat persones procedents d’altres partits i de moviments socials. Tot això té una potència enorme.

El que la ciutadania potser demana, més que s’aglutinin, és més capacitat de diàleg entre diferents, no creu? Si JxCat torna a governar amb ERC, a la ciutadania ens esperen quatre anys més de discussions diàries en el si del Govern?
Nosaltres sempre hem estat els de la mà estesa i la unitat. Governem junts en moltes institucions, a la Diputació de Tarragona, a l’Ajuntament de Reus, al de Valls... Volem treballar per garantir que el projecte independentista pugui governar a totes les institucions.

«JxCat és l’únic partit que pot garantir que en cap cas governarà Catalunya el tripartit del 155, o un tripartit del ‘a cambio de nada’ com el que ja va governar la Generalitat»

Mantindrien la taula de diàleg entre governs?
La voluntat de diàleg amb l’Estat l’hem tingut sempre. No ens hem aixecat mai de la taula. El que no podem fer és un diàleg de la estètica i la retòrica per no avançar. Hi ha un conflicte polític que afecta 2.850 persones a Catalunya, que fa que hi hagi persones a l’exili i a la presó, i que s’hagi inhabilitat els tres darrers presidents de la Generalitat. Això afecta els drets i les llibertats de la ciutadania. 

El Cèsar Puig, en una entrevista al ‘Diari’ el dijous 22, diu que la sentència absolutòria de l’AN a l’antiga cúpula d’Interior pot facilitar el diàleg amb l’Estat. Ho veu també així?
En primer lloc vull expressar tot el suport al Cèsar Puig, vallenc, persona que aprecio, un patriota, que ha viscut tres anys amb el patiment de la repressió de l’Estat espanyol d’una forma totalment injusta, innecessària i desproporcionada. Crec que té tota la raó quan diu que la sentència posa en evidència que el judici del TS va ser un judici polític i que la sentència va ser política. Si no, com s’explica que pels mateixos fets hi hagi diferents condemnes? Per què l’exconseller d’Interior Quim Forn és a la presó? Per què la presidenta del Parlament és a la presó quan els membres de la Mesa han quedat només inhabilitats? És evident que el camí de la rectificació de l’Estat amb la sentència a la cúpula dels Mossos obre oportunitats si corregeixen la repressió injusta, innecessària, desproporcionada, antidemocràtica i totalment abusiva que ens han aplicat aquests tres anys.

Vostè amb el president Puigdemont té una relació especialment estreta?
Tenim una relació personal que ve de fa molt de temps, de quan els dos érem alcaldes, ell de Girona i jo de Valls. Hem viscut moltes coses junts aquests temps. Tenim contacte pràcticament diari, perquè ell és el president de JxCat, és el líder de l’independentisme, i jo sóc el president del grup parlamentari. 

Enyora a moments l’alcaldia de Valls?
Ser alcalde és una de les coses més importants que he fet a la meva vida. És un pòsit que m’omple d’orgull, marca el meu tarannà i la meva forma de fer política al Parlament, i per tant són uns anys que sempre portaré al cor. Vam plantar Valls al món i estic molt content de veure com el projecte té continuïtat amb el lideratge potent de la Dolors Farré. 

Comentarios
Multimedia Diari