Alcover: Una iniciativa per formar familiars de persones amb dependència

La treballadora social diu que «és un lloc on poden explicar com se senten, les pors que els crea el fet de tenir cura d’algú»

01 mayo 2018 08:49 | Actualizado a 01 mayo 2018 08:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

«Vaig decidir venir perquè el meu pare té Parkinson i fa cinc anys que depèn de la meva mare, i jo els ajudo a tots dos», explica la veïna d’Alcover Maria Asunción Albaigés, que participa en l’Escola de Cuidadors del municipi.


Un grup de deu persones assisteix cada setmana i fins al 21 de juny a l’Escola de Cuidadors de l’ABS Camp Oest. Aquesta és una iniciativa dirigida als cuidadors que s’ocupen de persones amb algun tipus de dependència, habitualment familiars i persones de l’entorn més proper, sovint d’edat avançada.

El CAP d’Alcover organitza un programa de formació que inclou diferents àrees: l’àrea d’actitud, la psicològica, la terapèutica i la social. Les sessions, que s’imparteixen a les instal·lacions del mateix centre, són de dues hores setmanals: els dijous de dos quarts de cinc de la tarda, fins a dos quarts de set. Enguany és el dotzè any que s’organitza i és un servei que està obert a totes les persones.


La treballadora social Montse Iglesias diu que a l’escola «et trobes edats variades. Els primers anys hi havia més dones i cada cop hi ha més homes». I és que la valoració  fins al moment és molt positiva. «És un lloc on poden explicar com se senten, dubtes, pors que els crea el tema de tenir cura d’algú», comenta Iglesias.


Setmanalment, els cuidadors  es formen sota la supervisió d’un equip de professionals integrat per metges, infermeres, treballadores socials, psicòlegs, psiquiatres i terapeutes ocupacionals que vetllen per la salut dels nous aprenents.

La metgessa del Pius Hospital de Valls Glòria Rovira imparteix una de les sessions a l’Escola de Cuidadors i afirma que «avui parlarem de dependències i donarem quatre nocions sobretot d’Alzheimer».

Hi ha un 90% d’assistència i la valoració de l’Escola de Cuidadors és bona. «En principi ho tenim obert els pobles que té influència la nostra àrea bàsica de salut com Alcover, la Riba, Vilaverd, Mont-ral, el Milà. A vegades ve gent de Valls o d’altres llocs», afegeix la treballadora social Montse Iglesias.


12 anys oferint aquest servei
La treballadora social Montse Iglesias va crear l’Escola de Cuidadors l’any 2007. La idea va néixer quan es va adonar que les persones que tractava amb malalts crònics i amb un cert grau de dependència experimentaven signes clars d’estrès, ansietat i depressió. Calia tornar-los l’energia vital per no defallir.

Comentarios
Multimedia Diari