Más de Tarragona

Alcover consolidarà el molí de Mas de Forès per evitar que s’esfondri

Un cop es recuperi una de les plantes, es crearà un espai visitable a l’interior que tindrà una funció educativa i social

JÚLIA GIRIBETS

Whatsapp
L’entorn de Mas de Forès rep moltes visites a l’any. Amb les obres, es podrà accedir a l’interior. FOTO: DT

L’entorn de Mas de Forès rep moltes visites a l’any. Amb les obres, es podrà accedir a l’interior. FOTO: DT

Un imponent edifici de cinc plantes s’erigeix enmig de la natura esdevenint una de les portes d’entrada a la Vall del Golorieta. L’antic molí paperer de Mas de Forès, a Alcover, es manté fort amb el pas del temps. Només en aparença. Al seu interior s’amaguen unes febleses que posen de manifest que la finca requereix una intervenció urgent abans no s’esfondri i es perdi un patrimoni industrial irrecuperable que data del segle XVIII. L’edifici, declarat Bé Cultural d’Interès Local, necessita intervencions de caràcter estructural a causa del mal estat de les instal·lacions.

Durant els darrers anys, l’Ajuntament d’Alcover ha desenvolupat un pla estratègic de recuperació del patrimoni local per donar-li nous usos. Trobem exemples en el Convent de les Arts o a la casa noble de Ca Batistó.

Ara és el torn de Mas de Forès, un dels llocs més emblemàtics del municipi. Es planteja la rehabilitació de la planta superior, sota coberta, per tenir un espai polivalent amb dos àmbits: un de tèrmicament adaptable i l’altre serà una rèplica de l’edifici original. La sala estarà equipada amb instal·lació elèctrica i d’aigua i tindrà un sistema de calefacció amb caldera d’estelles, seguint la política de quilòmetre zero de recursos energètics del consistori.

La resta de l’edifici no s’habilitarà però la neteja dels espais de planta baixa ja permetran fer una mirada a la història de la indústria del paper i el seu context hidràulic. L’actuació important per salvar l’edifici serà l’estructural i a la coberta, que s’ha de canviar totalment, ja que la fusta de l’estructura està podrida. El cost de les actuacions és de 375.000 euros, amb una subvenció del Departament de Turisme.

El regidor de Cultura i Turisme de l’Ajuntament d’Alcover, Josep Maria Girona, explica al Diari que amb l’actuació «pretenem un doble objectiu: per una banda, recuperar el patrimoni que està en perill i d’altra banda, cercar un turisme responsable i cultural que ajudi a acabar amb la massificació de la vall».

Per tal d’aportar un relat a l’interior del molí, el Museu d’Alcover en coordinarà els recursos.

De fet, aquest espai es podria plantejar com una pota més del museu alcoverenc, un argument que encaixa amb el rumb que està prenent l’equipament, que és a punt d’entrar a formar part de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals.

L’interior: un espai de valors

El projecte contempla que dins del molí es pugui coure un pla en clau de sostenibilitat i cohesió social. Tot això, sense perdre de vista l’essència de l’edifici. Es vol mantenir un relat transversal posant el valor l’entorn natural i implicant la gent del poble, esdevenint un projecte comunitari.

És per això que l’interior no es planteja com un museu estàtic amb exposicions, ni tampoc com a centre d’interpretació. Tot el contrari. Serà un espai viu que pretén despertar el pensament crític dels visitants i esdevenir un lloc de trobada de centres educatius o de visites familiars. La intenció és que el seu contingut sigui un focus de transmissió de valors a través del patrimoni natural i cultural.

L’objectiu és que aquest, sigui un espai inclusiu, per això s’ha plantejat sumar al projecte a la Fundació Ginac, que actualment ja col·labora en el manteniment de la finca.

Temas

Comentarios

Lea También