Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Alcover crea la figura del vigilant rural per evitar robatoris al camp

Igor Granado és la persona que s'encarrega de la vigilància. S'ha posat en contacte amb els pagesos per saber quan es produeixen els robatoris i així poder organitzar les rondes

Laia Poblado/ACN

Whatsapp
El vigilant rural d'Alcover (a l'esquerra) amb dos pagesos en una finca on s'ha produït un robatori. Foto: ACN

El vigilant rural d'Alcover (a l'esquerra) amb dos pagesos en una finca on s'ha produït un robatori. Foto: ACN

Dissuadir els lladres abans que cometin els robatoris. Aquesta és la tasca que els pagesos i l’Ajuntament d’Alcover han encarregat al nou vigilant rural contractat pel consistori. Asseguren que els robatoris al camp es mantenen i la problemàtica fa anys que s’arrossega. De fet, alguns propietaris ja s’han vist afectats per aquests furts entre vuit i deu vegades en els primers sis mesos de l’any. El vigilant, que es coordina amb els Mossos d’Esquadra i la guàrdia municipal, visita les finques dels pagesos per saber si han patit robatoris i quan s’han produït. Amb aquesta informació es crearà una base de dades que servirà per organitzar rondes de vigilància eficients.

El sindicat Unió de Pagesos i la cooperativa d’Alcover són les dues entitats a les que recorren els afectats quan pateixen un robatori. Per això van traslladar les queixes a l’Ajuntament, que en pocs dies ha posat en marxa la figura del vigilant rural. Una mena de «coordinador», exposa l’alcalde, Robert Figueras, que treballa per detectar «qualsevol infracció que hi pugui haver» i n’informa els Mossos d’Esquadra o la guàrdia municipal.

La feina del vigilant

La persona que s’encarrega de la tasca de vigilància és l’Igor Granado, un jove que, per ara, prioritza la comunicació amb els pagesos. «Els fem quatre preguntes per fer una mica d’estadística», detalla. D’aquesta manera, poden saber quan es produeixen els robatoris. A partir d’aquí s’elaborarà una base de dades «que servirà per organitzar les rondes de manera eficient».

Granado també relata que ja s’ha trobat amb tot tipus de situacions. Des de robatoris on els lladres només s’han endut menjar fins a casos en què s’han emportat coses que es poden vendre, motors o fils de coure. A més, explica que moltes vegades són més greus les destrosses que fan als masos per poder-hi entrar que no pas el robatori Uns desperfectes que comporten que els pagesos hagin d’invertir grans quantitats de diners per reparar-los.

Magí Rimbau, delegat d’Unió de Pagesos al municipi, comenta que hi ha molts pagesos afectats. «Dins als masos ja no hi deixem res», lamenta. Per això, valora molt positivament l’actuació del consistori, que «ha mirat de pal·liar una mica el problema». També ha apuntat que aquells que han marcat els seus estris i maquinària amb esprai invisible, o que han instal·lat alarmes, se salven dels robatoris.

Així mateix, el delegat ha recordat que sempre recomanen als pagesos que denunciïn els fets als Mossos d’Esquadra, tot i que n’hi ha que ja n’estan «farts», i se senten «desanimats i impotents». En aquest sentit Rimbau destaca que, segons la policia catalana, els robatoris han disminuït, però el delegat atribueix la baixada al fet que molts afectats, cansats, ja no ho denuncien.

Tant Figueras com Rimbau alerten també que els pagesos temen perquè els robin la collita, ja que l’avellana, «en aquests últims anys va a un preu raonable», indica l’alcalde. Però des de l’Ajuntament volen «minimitzar aquesta por».

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También