Alcover regula la instal·lació de plaques solars en sòl no urbanitzable

El Ple va aprovar una suspensió de llicències fins que no estigui redactada la normativa

05 septiembre 2020 08:40 | Actualizado a 05 septiembre 2020 09:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Alcover vol regular la implantació o ampliació d’instal·lacions de producció d’energia solar a partir de fonts renovables en sòls classificats com a no urbanitzables. Per això, el ple d’ahir a la nit va aprovar la suspensió potestativa de llicències fins que no estigui aprovada la nova normativa. L’acord va ser aprovat per unanimitat

Aquesta suspensió de llicències no afecta les propietaris particulars que, per exemple, volen posar una placa solar al seu terreny per a ús propi, sigui pel motor de la bassa o per tenir aigua calenta. «Estem modificant per reglamentar les grans extensions de plaques», assenyala al Diari l’alcalde del municipi, Robert Figueras. Vol deixar clar que el municipi no s’oposa a aquests tipus d’instal·lacions, «volem que n’hi hagi, però d’una forma reglamentada».

«A dia d’avui no tenim cap demanda per instal·lar plaques fotovoltaiques al municipi», assegura . «Sí que molts pagesos n’estan instal·lant per donar sortida als pous, però són plaques relativament petites».

Figueras assegura que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) no regula aquest tipus d’instal·lacions, que des que el mes de novembre de l’any passat es va aixecar la moratòria de la Generalitat, s’han disparat les sol·licituds arreu del territori. Però abans que arribin les propostes i es converteixi en un problema, l’Ajuntament d’Alcover vol tenir solucionat la regulació. «Som partidaris que hagi pagesos que puguin vendre o llogar els seus terrenys a empreses que extreguin energia, però dins d’uns límits, una cosa raonable», diu l’alcalde.

Igual que han fet altres pobles

«No pretenem impedir res, sinó regular el fet de la instal·lació», recalca, igual que han fet altres municipis, com ara el de la Secuita. A partir d‘ara es començarà a treballar a nivell d’urbanisme i medi ambient per determinar en quins indrets no urbanitzables es poden posar aquests tipus d’instal·lacions. Robert Figueras assenyala que a Alcover hi ha diverses zones PEIN (Pla d’Espais de Protecció Natural), com ara l’Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades o la Vall del Glorieta, a més a més de zones d’afectació fluvial.

L’alcalde recorda que des de l’Ajuntament d’Alcover s’ha apostat darrerament per les energies renovables, «en som capdavanters». En aquest sentit, apunta que tindran la primera central de biomassa de gran capacitat. Contempla la instal·lació de calderes i xarxes de calor en edificis municipals per produir energia tèrmica a partir d’estelles de fusta, procedents de boscos. Es podrà escalfar cinc equipaments municipals: la piscina, el pavelló municipal, la pista coberta de les escoles i els dos edificis de l’escola Mare de Déu del Remei (educació primària i secundària).

Comentarios
Multimedia Diari