Alcover treballa en un pla tècnic de gestió forestal

Un dels principals projectes és la construcció de la primera xarxade calor de proximitat i la corresponent central de biomassa

18 diciembre 2018 10:48 | Actualizado a 18 diciembre 2018 10:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un dels principals projectes del 2019 a Alcover és la construcció de la primera xarxa de calor de proximitat i la corresponent central de biomassa per  crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat. 

Aquest serà un projecte pioner a Alcover i al Camp de Tarragona, i que tindrà una afectació directa i positiva en el medi ambient i en la conservació de l’entorn. 

Aquesta xarxa permetrà abastir d’aigua calenta a cinc equipaments públics d’Alcover: (els dos edificis de les escoles, a la piscina, i els dos pavellons. Amb un cost total de 353.083,32 euros és un dels projectes més importants pel municipi de l’Alt Camp. D’aquesta inversió, 106.225.000 euros estaran assumits per l’Ajuntament d’Alcover.

Eina per prevenir incendis
Aquesta aposta per l’aprofitament de la biomassa com a font de calor ha de resultar: una eina per prevenir incendis forestals, potenciar l’ús de l’energia renovable i de km 0, i reduir el consum de combustibles d’origen fòssils. Aquest projecte serà cofinançat amb els fons europeus de desenvolupament regional (FEDER) i la Diputació de Tarragona. Per altra banda també ha d’ajudar que els propietaris forestals del territori puguin realitzar una gestió forestal sostenible. 

El municipi disposa d’una superfície forestal dominada per finques privades d’extensió petita

Per aquest motiu, Alcover treballa en la redacció d’un pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt - PTGMFc, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alcover amb col·laboració de l’Associació de Propietaris Forestals del camp de Tarragona. En concret, el pla tècnic de gestió i millora forestal conjunt és una eina per finques forestals privades que permet gestionar les forestals amb una estratègia que va més enllà de la finca particular, millorant entre altres, les possibilitats de gestió per reduir el risc d’incendi forestal o minimitzar els seus efectes. 

Cal recordar que el municipi de l’Alt Camp disposa d’una superfície forestal molt important dominada per finques privades d’extensió petita o mitjana que implica la intervenció de la propietat.Totes les persones propietàries de bosc que estiguin interessades en pertànyer a aquesta iniciativa, poden sol·licitar més informació a les oficines municipals de l’Ajuntament, els dimarts de desembre i gener de cinc a set de la tarda. 

El consistori d’Alcover va organitzar, fa unes setmanes una sessió adreçada a propietaris de finques forestals i a veïns per informar d’aquest instrument de planificació i gestió forestal. Va estar impartida per la Diputació de Tarragona.

Associacionisme forestal
L’exposició va fer incís en la importància i els beneficis que implica l’associacionisme forestal, sobretot pel que fa a la defensa davant de la imminent amenaça que impliquen els incendis forestals. Com també les iniciatives impulsades per l’administració local per promoure la gestió forestal sostenible i les accions de lluita pels incendis forestals. 

A més es va insistir en la importància de disposar de superfície forestal ordenada (en aquest cas privada) per fomentar la gestió dels boscos, i de retruc, impulsar els beneficis econòmics i socials que comporta la gestió dels boscos pels territoris en el marc de l’economia circular. 

Comentarios
Multimedia Diari