Alerten a pobles del nord de la Conca per excés de nitrats a l'aigua potable

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha alertat de la situació després de detectar un augment en el nivell de nitrats superior a 50 mg/l a través dels controls de qualitat

19 mayo 2017 22:01 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un any més, els municipis del nord de la Conca de Barberà es veuen afectats per l’excés de nitrats a l’aigua. Això fa que ajuntaments com el de les Piles hagin de recomanar als seus veïns «no beure aigua corrent».

Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya, dos nuclis de les Piles –Biure i Guialmons– també estan afectats per la situació. Tot i això, municipis de la zona pateixen el problema com altres anys. És el cas de Conesa, Forès, Senan o Santa Coloma de Queralt, el poble més gran de la zona.

Salut ha donat l’avís de la situació després de detectar un augment en el nivell de nitrats superior a 50 mg/l mitjançant els controls de qualitat de l’aigua realitzats de forma periòdica. En el comunicat emès es recorda que, d’acord amb els criteris de la FAO-OMS, la ingesta tolerable de nitrats és de 219 mg al dia per persona.

Tot i això, s’ha de tenir en compte que en determinades persones el consum habitual d’elevades quantitats de nitrats pot causar problemes de salut. Es recorda que els grups de població més sensibles són les dones embarassades i els lactants i els adults amb acidesa gàstrica reduïda.

Davant aquests possibles problemes de salut, els ajuntaments de la zona recomanen no consumir aigua corrent, el que obliga als vilatans haver d’utilitzar aigua embotellada per beure o cuinar.

«Encara que l’aigua tingui elevats continguts de nitrats, es pot utilitzar per a dutxar-se, rentar la roba o rentar els estris de cuina, sense risc per a la salut», es destaca des de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Aquesta és una situació que es dóna habitualment als municipis del nord de la Conca de Barberà durant l’estiu, quan l’escassetat d’aigua fa que augmenti el nivell de nitrats dels aqüífers.

La solució passa pel subministrament a través del canal Segarra-Garrigues, una infraestructura que es preveu que es construeixi durant el 2016 i que s’enllesteixi el 2017. Vuit municipis de la Conca de Barberà es beneficiaran d’aquest canal. Es tracta de Conesa, Forès, les Piles, Llorac, Passanant, Santa Coloma de Queralt, Savallà del Comtat i Vallfogona del Riucorb.

Comentarios
Multimedia Diari