Alguns pagesos encara no poden accedir als masos després de la riuada

A Montblanc els aiguats van afectar unes 100 hectàrees. Encara hi ha dues famílies reubicades temporalment

06 noviembre 2019 11:14 | Actualizado a 06 noviembre 2019 11:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dues setmanes després de la riuada, els municipis afectats de la Conca de Barberà intenten tornar a la normalitat. A Montblanc, la zona del Pont Vell és on s’hi ha fet una actuació més forta. Cada dia hi treballen diferents operaris amb maquinària pesant. Segons fonts municipals, a Montblanc hi hagut una afectació d’unes 100 hectàrees. Aquests dies s’ha començat per arreglar una casa rural, i s’estan arranjant els camins. Alguns estan desapareguts, i d’altres, enrunats. De fet, molts pagesos no poden accedir encara als seus masos.

Per exemple, un veí de la vila no hi pot anar per donar menjar als seus animals. Altres, en canvi, han intentat arreglar el seu accés per passar-hi. «Estem actuant de forma immediata per tal de solucionar com més aviat millor els problemes. Per exemple, al Pinatell hi havia una casa aïllada on hi estem treballant», expliquen al Diari fonts municipals.

A Montblanc hi va haver dues famílies reubicades a causa del temporal. Una és d’origen marroquí, amb tres fills, i residien als afores, en un mas al límit del terme. Cuidaven una granja a la qual no hi poden accedir perquè la riuada va esfondrar un pont que impossibilita l’accés a la finca.

L’altra família desallotjada vivia al poble, en una casa del raval de Santa Anna, a tocar del riu, que es va haver d’apuntalar completament pels greus problemes estructurals que presentava. La riuada va arrasar la part posterior de la casa. També en aquesta zona un mas ha quedat completament destruït. És propietat d’una família que viu al centre del poble i que el tenien com a segona residència. Un dels amos l’ha valorat en 450.000 euros.

Una Oficina d’Atenció al Ciutadà

En breu, a Montblanc s’obrirà una Oficina d’Atenció al Ciutadà per canalitzar les ajudes als veïns i fer tràmits corresponents de finques, negocis afectats. De moment, encara no han comptabilitzat el total del valor dels desperfectes. De fet, els veïns estan declarant els danys dels aiguats i aportant la documentació necessària a l’Ajuntament de cada municipi.

Pel que fa a les comunitats de regants i finques agrícoles i ramaderes, han d’inventariar les afectacions, a més a més d’alguna fotografia per il·lustrar-ho.
Els municipis afectats per les inundacions es poden acollir a les ajudes estatals com a zones afectades greument per una emergència de protecció civil. Un cop els Ajuntaments acabin de fer la quantificació dels danys al seu municipi, el Consell de Ministres aprovarà incloure aquestes zones com a beneficiàries del reial decret que es va activar pels aiguats de Múrcia i Alacant del setembre.

El Secretariat de Federacions i ADF (Agrupació de Defensa Forestal) de Catalunya ha obert un número de compte per recollir ajudes econòmiques per l’ADF l’Espluga de Francolí. A més, des del Secretariat s’està recaptant donacions de material i eines per l’ADF de l’Espluga de Francolí.

L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà també fa una crida a la ciutadania per tal de recollir vídeos i fotografies de la riuada, i dels danys que aquesta va provocar a la Conca de Barberà. Així doncs, totes aquelles persones que disposen de material gràfic d’aquests dies que esdevindran històrics, les poden fer arribar a l’Arxiu Comarcal per tal de dipositar-ne una còpia i poder documentar aquests fets.

El Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet, després dels aiguats, ha tancat dos itineraris fins a nou avís. De fet, va ser una altra de les zones afectades pels aiguats. És l’itinerari 3 La Teixeta i la roureda de roure reboll i l’itinerari 7 el camí ramader. El motiu és que s’ha perdut part del recorregut.

Cada dia els diferents pobles de la Conca de Barberà treballen per tornar a la normalitat.

Comentarios
Multimedia Diari