Alliberen més de 200 tortugues al Parc Natural de la Serra de Montsant

Els exemplars provenen del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del GOB Menorca

19 mayo 2017 21:54 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 200 tortugues mediterrànies han estat alliberades aquest divendres al Parc Natural de Montsant (Priorat). Amb aquest nou contingent, el nombre de rèptils d'aquesta espècie en perill d'extinció en aquest espai arriba als 2.649 exemplars. Aquest alliberament de tortugues és fruit de l'acord de col·laboració entre la Generalitat i el Govern de les Illes Balears.

Els exemplars provenen del Centre de Recuperació de Fauna Salvatge del GOB Menorca (Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa). Des del 2005, el govern català duu a terme un projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània en el Parc Natural de Montsant amb l'objectiu d'aconseguir una població viable d'aquesta espècie.

La majoria de tortugues mediterrànies alliberades aquest divendres són adultes. Aquest programa de reintroducció es realitza amb la col·laboració del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC), que gestiona i fa el seguiment dels rèptils alliberats i treballa conjuntament amb l'equip tècnic i de la brigada del parc.

 A l'acte d'aquest matí hi han participat la directora general de Polítiques ambientals, Marta Subirà, i el subdirector general de Biodiversitat, Jaume Vicens. En aquesta edició, com ha succeït en els darrers cinc anys del projecte, s'ha comptat amb el suport de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, que a través del centre de recuperació de fauna salvatge del GOB Menorca, ha permès disposar d'un gran nombre de tortugues mediterrànies recuperades en aquest centre, que permetran augmentar de forma important la presència d'aquest queloni al Parc Natural de Montsant, i de retruc, a Catalunya.

 Una espècie en perill d'extinció

La tortuga mediterrània, té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d'Europa Occidental. De fet, Catalunya, juntament amb el País Valencià, són els únics territoris de la península Ibèrica que compten amb poblacions, focalitzades en sis espais naturals protegits: el Parc Natural de Garraf, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Paratge Natural de l'Albera, El Parc Natural de la Serra d'Irta, la Serra de Llaberia i el Parc Natural de Montsant.

L'espècie està greument amenaçada d'extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat -principalment pels incendis forestals- i la captura per a ser destinades al mercat il·legal de mascotes. Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, el seu futur a Catalunya, passa per la conservació de l'única població natural present al Paratge Natural de l'Albera i per potenciar la creació de noves poblacions dins l'àrea de distribució històrica i potencial de l'espècie, amb l'objectiu d'establir una xarxa d'espais que li serveixin de refugi.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari