Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Alliberen tres tortugues de rierol a Montferri per reforçar l'espècie

L'actuació s'emmarca en un programa iniciat ara fa 10 anys que té com a objectiu recuperar aquest rèptil autòcton. L'activitat es va dur a terme ahir al matí amb prop de 50 persones

Montse Plana

Whatsapp
Hèctor Hernández, de La Sínia, mostrant un dels exemplars alliberats a un nen. Foto: Montse Plana

Hèctor Hernández, de La Sínia, mostrant un dels exemplars alliberats a un nen. Foto: Montse Plana

Tres tortugues de rierol adultes van ser alliberades ahir al matí al riu Gaià al seu pas per Montferri amb la participació d’una cinquantena de veïns. L’actuació, organitzada per l’Associació Mediambiental La Sínia, s’emmarca en un programa iniciat ara fa 10 anys que té com a objectiu recuperar aquesta espècie autòctona al Gaià. A més a més, també va comptar amb la participació de l’Ajuntament de Montferri.

Concretament, es van deixar anar dos mascles i una femella, tots ells amb un radioemissor incorporat a la closca. Això permetrà monitoritzar els seus moviments i conèixer millor la seva situació al riu Gaià. «També ens interessa saber on ponen els ous, perquè d’aquesta manera els podrem protegir de possibles depredadors, com és el cas del porc senglar», va destacar ahir Hèctor Hernández, coordinador de La Sínia.

Els tres exemplars provenien d’un període de rehabilitació al Centre de Recuperació de Rèptils i Amfibis de Catalunya (CRARC), situat al municipi de Masquefa (Barcelona) i l’únic centre de recuperació de fauna salvatge de l’Estat especialitzat en amfibis i rèptils. En aquesta institució, es rehabiliten a diversos exemplars amb l’objectiu de retornar-los al seu hàbitat natural, com és el cas d’aquestes tres tortugues de rierol que els més petits van batejar amb el nom de Panxeta, Ovidi i Puigtinyós, l’antic nom del poble de Montferri.

Amb aquesta activitat, es va donar continuïtat a l’alliberament que La Sínia ja va dur a terme fa dues setmanes a Montferri de la mà de Repsol, ja que una de les finalitats de l’associació és implicar al màxim la gent del territori. En aquella ocasió, es van deixar anar tres exemplars: un mascle i dues femelles.

Fins al moment, el projecte s’havia centrat en la part baixa del riu Gaià, tant a la desembocadura com en altres punts com la rescolsa del Catllar, on s’han alliberat 18 exemplars. Des de l’associació també es destaquen les poblacions que s’han constatat al torrent de Vespella i Salomó, afluent del riu Gaià.

Ara, a més, s’està començant a treballar riu amunt, i Montferri és un d’aquests punts on actualment s’està incidint.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También