Alumnes del Vidal i Barraquer creen 12 activitats per al Museu Casteller

Es tracta de jocs pedagògics que s’inclouran a l’espai educatiu que estarà ubicat a l’entresòl del futur equipament

19 mayo 2017 16:10 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’espai educatiu del Museu Casteller de Catalunya, que s’està construint a Valls entre la plaça del Blat i la de l’Oli, inclourà propostes pedagògiques que una quinzena d’alumnes de l’Institut Vidal i Barraquer de Tarragona han estat elaborant durant els darrers mesos.

Es tracta d’una quinzena de joves de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Animació Sociocultural i Turisme que han dedicat el seu Mòdul Professional a desenvolupar una proposta de materials didàctics per al futur equipament, un projecte que van iniciar al setembre i que va finalitzar dimecres passat, 22 de febrer.

El resultat són dotze activitats que, a través del joc, ajuden a l’usuari a adquirir i reforçar nou coneixement referent al món casteller. Les propostes inclouen material online mitjançant la plataforma educaplay, un dossier pedagògic en format paper, un joc gegant en format lona que permet avançar caselles responent preguntes i superant reptes fins a coronar el castell o un dòmino casteller.

També s’ha elaborat un joc connector amb tres propostes: parts d’un castell, tipus de construccions i la ubicació en un mapa de les diverses colles; un joc del tipus ‘qui és qui’ per deduir el castell seleccionat; un joc de memòria per aparellar les colles amb els seus colors i escuts, així com trencaclosques, retallables i un qüestionari a través de l’aplicació mòbil Kahoot per respondre preguntes amb tres nivells de dificultat.

«No volíem que els projectes es quedessin com a treballs de classe, sinó tractar necessitats reals de l’entorn sociocultural del territori i fer un servei», explicaven ahir el director de l’IES Vidal i Barraquer, Narcís Castanedo, i les professores Isabel i Pilar Figueras, durant la presentació de la proposta de les activitats per al futur Museu Casteller. De fet, des dels inicis de la implantació del cicle d’Animació Sociocultural i Turisme, el centre ha treballat en projectes d’aprenentatge-servei, «cosa que motiva molt a l’alumnat», segons afirmen les dues professores.


A partir d’una pluja d’idees
El treball per arribar a les propostes educatives definitives per al Museu Casteller va començar el passat setembre amb una primera etapa de diagnòstic en la qual es van detectar necessitats i es va recopilar informació.

A continuació, es va fer una pluja d’idees de la qual van sorgir diverses propostes de materials didàctics i, d’aquestes, es van seleccionar dotze seguint el criteri de creativitat i innovació. A partir de llavors, els alumnes es van agrupar en parelles i les idees es van començar a materialitzar.

Els prototips ja han estat lliurats al Consorci del Museu, integrat per la Generalitat, la Diputació, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. La previsió és que les activitats s’incloguin a l’espai educatiu del Museu, que estarà ubicat a l’entresòl.

Comentarios
Multimedia Diari