Andròmines al Miracle i castells de sorra a la platja de l’Arrabassada

L’elevada participació que es va registrar a les platges tarragonines va demostrar que aquests dos concursos compten amb una salut de ferro. Fins i tot, hi  ha qui es va quedar sense poder participar i haurà d’esperar l’any vinent

15 agosto 2018 18:25 | Actualizado a 15 agosto 2018 18:27
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Un centenar de tarragonins amb l’esperit més aventurer van participar ahir en la 9a edició de la Travessa d’Andròmines de Sant Magí, organitzada per la Fundació Alverna de Tarragona.

L’esdeveniment va començar amb la rebuda dels participants i les seves andròmines. Prop de cent persones van ser les que van apropar-se a la zona més propera a la punta del Miracle per participar en aquesta nova edició del concurs.

La Travessa consistia en què gent de la ciutat i qui volgués, per grups, construïssin algun artefacte, una mena d’embarcació que posant-la al mar aconseguís surar. Al ficar-se a l’aigua, els participants de l’embarcació havien de portar un recipient amb l’Aigua de Sant Magí que, fent el recorregut fins una de les boies de la platja i tornant, havien d’aconseguir que no caigués anant el més ràpid possible.

Porteu una camisa qualsevol, faixa i a fer castells. Aquesta és la proposta per el dia d’avui de l’Associació Cultural Tarraonina d’Amics/gues dels Castells (ACTAC), un activitat oberta a la participació de tots els tarragonins amants dels castells. A partir de las 19.30 hores des del Portal del Roser

Les andròmines havien de ser construïdes artesanalment pels participants, amb materials reciclats i no contaminants, amb una propulsió no mecànica, utilitzant només les mans, els peus o algun tipus d’element com rems o pedals. Algunes d’elles van ser construides a partir de materials com botelles de plàstic buides, fustes les quals composaven l’estructura de l’embarcació i flotadors. «Moltes de les andròmines presentades aquests anys han estat molt ben elaborades, amb politges i fins i tot sistemes d’engranatges», explicava Luis Manjón, un dels organitzadors de l’esdeveniment.

Els participants
Els participants van estar construint les seves andròmines durant aquests dies previs al de la travessa, amb materials reciclats de tot tipus que fessin que l’embarcació surés. «La nostra andròmina està feta de material que hem anat trobant, tot reciclat i pensat per a què suri» explica  Joan Espuis, un dels participants que juntament amb els seus amics han participat en varies edicions de la travessa. «El que importa és passar una bona estona tots junts».

Les inscripcions al concurs es van realitzar al mateix moment d’arribar a la platja, tot i que els organitzadors destacaven el fet que alguns dels participants ja s’havien inscrit prèviament a través de la seva web. En les inscripcions hi havia un límit de participació, «el límit és important per poder-ho gestionar bé», explicava Manjón.

Els centenar de participants apuntats a la travessa van ser dividits en dues categories diferents per edats: la categoria infantil i la d’adults. En la primera categoria hi van participar quatre grups, algun d’ells individualment, mentre que a la categoria adulta hi va haver una participació més nombrosa, exactament de 13 embarcacions. Una participació que, a diferència d’altres anys, ha estat major.

Castells de sorra
Paral·lelament, a la Platja de l’Arrabassada anàven prenent forma els castells, amb les seves torres i fossats i elements del mar com les estrelles o cloïsses van ser les figures que es van poder veure durant la 59a edició del Concurs Popular de Castells i Escultures de Sorra. Aquest acte, tot un clàssic de l’estiu tarragoní i de la Festa Major de Sant Magí, va ser organitzat pel Club Maginet. El concurs va comptar amb la participació de més de 65 persones.

En aquest concurs del que es tracta és de fer un castell o escultura jugant amb l’arena i l’aigua de la platja, «aquí depèn tot de la imaginació i del saber fer de la gent», comenta Josep Maria Martí del Club Maginet, un dels organitzadors de la jornada.

Els participants van ser dividits en quatre categories: la infantil, amb participants fins a 11 anys; la d’adult, a partir de 12 i la categoria en grups, infantil i adult, amb un màxim de 4 persones per grup. 

Com a novetat, aquest any l’organització va delimitar el número d’inscrits a 65 (entre persones i grups) ja que al final de la jornada van obsequiar a tots els participants amb una bossa com a detall. «Fa uns anys hi havia inscripcions de fins a 100 participants, però aquest any vam decidir limitar-ho a 65, per poder oferir un obsequi a tots els participants», comenta l’Anna, una de les organitzadores de l’esdeveniment.

Aquesta edició del concurs va començar al matí amb la categoria dels grans i les categories en grups. Aquests, tenien dues hores per realitzar el seu castell o escultura. Seguidament començava el torn de la categoria infantil, la qual va tenir una hora per fer-hi la seva. Les 13 hores era el temps límit per tots els grups per tenir acabada la figura i donar pas al jurat que observava i donaria els premis.

Els premiats
Els guanyadors d’aquest any, en les diferents categories dins del concurs han estat, en la categoria infantil Paula Llorens, de 9 anys; en la categoria d’adults Òscar Sagristà; en la categoria per grups infantil el Besora Team i d’adults el Diego i Vincenzo.

La participació en aquesta edició es preveia, en un principi, inferior a edicions passades però finalment, al tancar-se les inscripcions limitades a 65 participants, han estat diverses les persones que s’han quedat a les portes de participar en el concurs i que hauran d’esperar a la propera edició per poder apuntar-s’hi.

Comentarios
Multimedia Diari