Arrangen el pont romànic de Vallclara malmès pels aiguats fa un any

La forta rierada s’emportà les baranes de pedra d’aquest monument protegit, que data del segle XII, al camí de Vilanova de Prades

05 diciembre 2020 06:30 | Actualizado a 05 diciembre 2020 11:36
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Vallclara està a punt de començar les obres de restauració del pont romànic que hi ha en un extrem del nucli urbà, al camí de Vilanova de Prades. Els aiguats de l’octubre de l’any passat el van malmetre.

L’alcalde del municipi, Rosendo Roig, explicava al Diari que la rierada s’emportà les baranes, que eren de pedra. És un pont que inicialment tenia la funció de connectar amb el camí de Vilanova de Prades. Ara està en desús per als vehicles, però sí hi passen caminants, «nosaltres encara el fem servir».

El pont data del segle XII –des va fer en diverses etapes– i està format per dues arcades de mig punt: una una mica més aplanada i l’altra gairebé recte. Té una amplada de 2,60 metres i està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local. Tot i tenir 800 anys, durant el segle XIX es va realitzar una reforma molt profunda. Per això té una inscripció que posa «1867» i en un altre indret «1832». Podria ser que el pont fos sotmès a dues obres diferents en aquest segle.

Com que es tracta d’un monument protegit, durant els treballs no es pot fer servir ciment, recalca l’alcalde, i ha de quedar en el seu estat original. Aquest és l’acord al que van arribar el tècnic de cultural, l’Ajuntament i el paleta que efectuarà les obres.

En el seu dia, després dels aiguats, es va netejar la zona i es va treure molta terra que havia quedar acumulada.

A la part inferior de Vallclara, en direcció a Vimbodí, hi ha el camí de Poblet. Allí hi ha un altre pont que té la mateixa estructura, «però fa 40 anys es va cimentar per passar amb vehicle», diu Roig. Amb la riuada va quedar molt al descobert la volta.

Comentarios
Multimedia Diari