La geganta Frida Kahlo empetiteix el Pati Jaume I de Tarragona

Aires mexicans. Les instal·lacions municipals es van omplir per acollir el nou element festiu que representa la coneguda pintora 

10 septiembre 2018 08:02 | Actualizado a 10 septiembre 2018 08:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Que, en els darrers temps, la figura de Frida Kahlo ha traspassat les fronteres dels catàlegs d’art especialitzats fins per a ser un símbol de lluita feminista i reivindicativa gairebé estereotipat és un fet que, segurament, ja havíem notat la majoria de nosaltres. El que vam descobrir ahir diumenge a la tarda, al Pati Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona, és que el seu encaix dins de la cultura local pot ser inclusiu, enormement estètic, i fins i tot coherent amb l’àmbit més tradicional de les nostres festes. I el més important; que els colors intensos dels vestits de la mediàtica pintora mexicana poden servir per obrir, cada cop més, les festes de Santa Tecla a totes les persones, siguin quines siguin les seves possibilitats de mobilitat. 

Centenars de persones no van voler perdre’s la descoberta de la nova geganta de la ciutat 

Aquest diumenge, l’espai que havia disposat l’Ajuntament de Tarragona per a presentar el nou gegant adaptat –que permet ser conduït tant per a persones amb poca força com per a ciutadans que emprin una cadira de rodes per a desplaçar-se– va sobrepassar totes les previsions de públic. Literalment, gairebé no hi cabia ni una agulla. Més de 300 persones es van reunir al pati de l’edifici municipal, en un acte que va reunir a nens i grans, participants habituals de la Festa per a Tothom, personal del govern municipal i els voluntaris i treballadors de Dow Chemical, empresa que ha fet l’aportació econòmica necessària per a fer possible el nou gegant. 

L’espera es va fer llarga però, finalment, el públic va poder gaudir en directe de l’enorme realisme –amable però sense caure en la caricatura desdibuixada– de la nova figura que representa a Kahlo. De fet, durant la presentació, la nova figura ja va fer algun passeig inaugural dins del pati, transportada tant per usuaris amb mobilitat completa com per ciutadans que usen cadira de rodes per a desplaçar-se.

Per a l’any vinent, el repte és adaptar aquesta figura a persones amb alguna discapacitat sensorial 

«Ens interessa la figura de Frida Kahlo, ja que representa totes les polítiques que tracten en l’àrea de Serveis a la Ciutadania, ja que era una dona amb una discapacitat, però que va desenvolupar una exitosa carrera, bisexual i amb una enorme força visual, que va molt bé per a crear el gegant», explicava ahir la responsable d’aquesta àrea a l’Ajuntament de Tarragona, Arantxa Ros. 

La nova geganta és el tercer element adaptat d’aquest tipus que es concep per cenyir-se a les persones amb mobilitat reduïda del conjunt de Catalunya i la primera que representa una figura femenina, un fet que, segons el director del complex de Dow Chemical a Tarragona, Jaume Sariol, és «una fita important i un element que demostra la bona feina d’un equip que cada any treballa per a dur les festes de Santa Tecla a tots els col·lectius». La multinacional també és la responsable de fer realitat un equip humà que cada any treballa conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona per a fer possible la Festa per a tothom, un seguit d’activitats que, l’any passat, van comptar amb la col·laboració de 400 persones.

La Frida Kahlo tarragonina serà una de les protagonistes de l’Arrencada dels Gegants, prevista el pròxim 21 de setembre, una cita en la qual es podrà trobar amb tota la ciutadania de Tarragona que ahir no va poder encabir-se al Pati Jaume I. De cara a l’any vinent, els seus impulsors tenen el repte d’adaptar aquest element festiu a persones amb alguna discapacitat sensorial, a través d’un sistema de senyals lumínics i sonors especialitzats.

Comentarios
Multimedia Diari