Arxivada la causa per una mortaldat de peixos

Són principalment carpes i van aparèixer l’any passat. Les sospites apuntaven a una fàbrica, que aboca les aigües al principi del rec

29 junio 2020 07:50 | Actualizado a 14 julio 2020 10:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fiscalia de Tarragona ha arxivat finalment la denúncia posada per tres propietaris de basses de Vallmoll i per la pròpia comunitat de regants per la mort de desenes de peixos el setembre de l’any passat. La investigació oberta per la Guàrdia Civil, i amb els resultats de les anàlisis efectuades per l’Instituto Nacional de Toxicología y Ciencias Forenses (INTCF) , assegura que no hi ha elements suficients per acusar cap empresa.

A finals d’agost de l’any passat, els propietaris de diferents basses de Vallmoll, alimentades per aigua procedent de dos recs, van veure flotant desenes de peixos, principalment carpes. Tres dels amos afectats així com també una comunitat de regants van presentar denúncia. El 25 d’agost, la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona va obrir diligències d’investigació.

El representant del Ministeri Públic va encarregar la investigació al Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) de la Guàrdia Civil. Els agents es van entrevistar el dia 30 amb els afectats i persones relacionades amb el cas, van realitzar una inspecció ocular i van prendre fotografies. L’amo d’una de les basses va afirmar que abans der l’incident havia unes 60 carpes vives. En el moment de la inspecció policial n’hi havia unes deu de mortes i que estaven flotant.

Tanmateix, el 2 de setembre els agents van agafar sis mostres d’aigua en diferents punts del rec per determinar si podia haver delicte. Una de les preses va ser a l’arqueta d’una empresa paperera de Puigpelat –a la zona on neix l’aqüífer que subministra aigua a les basses afectades–, després del tractament de l’estació depuradora de la fàbrica i abans que s’uneixi al torrent de les Voltes. També se’n va prendre a uns 500 metres, al torrent de Vallmoll –a la confluència dels torrents de Vallmoll i dels Caus al seu pas pel terme de Puigpelat–, on ja s’uneixen les aigües de l’empresa i també les del municipi de Puigpelat, que no té estació depuradora.

I finalment, la darrera mostra s’agafà de la bassa del primer denunciant, uns cinc quilòmetres més avall. No se’n van agafar aigües amunt de l’empresa perquè en aquest punt el torrent baixava sec.

Les mostres de les aigües van ser enviades a l’Instituto Nacional de Toxicología y Ciencias Forenses de Barcelona. Les seves conclusions foren que les mostres d’aigua tenien unes partícules de pols que, una vegada analitzat, es determinà que era midó i no es va detectar la presència de polietilè. Finalment, indicava que, tot i la seva baixa toxicitat, «la presència d’elevades concentracions de partícules en l’àmbit urbà procedents d’emissions focalitzades s’ha de corregir a la major brevetat possible».

En la seva conclusió, la Guàrdia Civil diu que després de la investigació realitzada, i en sintonia amb el dictamen de l’INTCF, no es pot determinar una relació entre l’empresa paperera i la mortaldat de carpes, «faltant elements suficients per mantenir la perpetració de l’il·lícit penal per l’esmentada indústria».

Comentarios
Multimedia Diari