Ballesteros declararà el proper 26 de gener

El titular del jutjat número 1 de Tarragona cita deu investigats més i sis testimonis per les suposades irregularitats en la contractació municipal d'una empresa afí al PSC

19 mayo 2017 20:35 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona que investiga el cas Inipro ha citat a declarar com a investigat l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, el pròxim 26 de gener. Juntament amb el batlle, compareixeran a partir d'aquest mateix dia, també en qualitat d'investigats, una desena de persones més –entre els quals l'exregidora Victòria Pelegrín, i l'administrador de la societat Inipro, Ricard Campàs-, així com mitja dotzena de testimonis. El jutge considera que els pagaments a Inipro, empresa afí al PSC, per dues pròrrogues d'un servei d'atenció als immigrants municipal podrien ser constitutius de delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació i alteració de preus en subhastes públics.

La interlocutòria judicial amb la citació d'investigats i testimonis arriba tres mesos després –el passat 9 d'octubre- que la Guàrdia Civil escorcollés les dependències de l'Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i l'Ajuntament de Tarragona arran la denúncia presentada a Fiscalia fa més de dos anys per la CUP. Dues setmanes després de la primera operació policial, els agents de l'institut armat detenien l'exgerent de l'IMSS, Antonio Muñoz –que declararà també com a investigat el mateix dia que Ballesteros- i van citar a declarar a dependències policials l'administardor d'Inipro, Ricardo Campàs, el consultor José Gallet, Enrique Miró, administrador de l'empresa Itinere, i el militant socialista Alejandro Caballero –que declararan com a investigats al febrer a partir del 2 de febrer, el dia que està citada també l'exregidora d'Acció Social Victòria Pelegrín-.

Completen la llista d'investigats Mario Bulzuri, Vasile Baltaretu, Juan Carlos Lozano i Maria Cecilia Mangini –tots quatre, treballadors d'Inipro- tanquen el calendari de citacions el 9 de febrer-. A partir del 23 de febrer declararan els sis testimonis. Finalment, Daniel Fernández i Mario Granados, també citats a declarar per la Guàrdia Civil a finals d'octubre, han quedat apartats del procediment. A banda de les citacions, el jutge requereix a l'Ajuntament de Tarragona la relació de treballs efectuats per Inipro entre 2010 i 2012, tots dos inclosos. A l'empresa li reclamarà una memòria detallada de les tasques en quest mateix període per l'IMSS. Contra la resolució judicial, es pot presentar recurs de reforma.

 

Resolucions de pagament a Inipro

El jutge justifica la citació com a investigat de Ballesteros perquè pugui explicar la raó de les resolucions que va emetre autoritzant pagaments a Inipro malgrat les "set advertències d'il·legalitat que expressament se li van realitzar", sense que corregís ni esmenés aquesta situació, atès que les pròrrogues del servei no estaven cobertes per cap contracte públic. La interlocutòria, de fet, posa en dubte no només la necessitat del servei contractat, sinó també el direccionalment cap a l'empresa Inipro, excloent "qualsevol altre competidor" i amb la participació d'empreses vinculades en el concurs. També vol que aclareixi la "suposada contrapartida que des de l'Administració es podria haver obtingut" a canvi d'aquesta adjudicació.En aquest sentit, considera que aquesta contraprestació podria estar relacionada amb la contractació de diverses persones "vinculades al PSC a Tarragona" per part d'Inipro. El militant socialista i treballador de l'empresa des d'abans de l'adjudicació, Alejandro Caballero, s'hauria encarregat de buscar aquestes persones.

Segons recorda la interlocutòria, en el concurs d'adjudicació pública de l'IMSS a Inipro, amb l'objectiu l'empresa s'encarregués d'articular la creació d'associacions d'immigrants de la ciutat i fomentar mecanismes de col·laboració, haurien estat convidades a participar de forma irregular tres empreses vinculades entre elles i que els serveis contractats amb la societat no s'haurien acabat prestant. A més, sosté que malgrat que la relació amb Inipro s'havia previst per dos anys, a partir de 2010, aquesta es va prorrogar efectivament un any més, sense contracte cap contracte que l'emparés, atès que l'IMSS, com a organisme públic, no podia ampliar-la legalment. Durant aquests tres anys, assegura, l'empresa hauria vist incrementat els pagaments previstos en la licitació de forma progressiva fins un 99% respecte la quantitat fixada inicialment –dels 61.000 euros el 2010, 93.000 el 2011 als 104.000 el 2012-.

El jutge, a més, no estalvia crítiques al fet que aquest servei contractat a Iniprio es va produir en el context d'un dels "períodes de major crisi econòmica del nostre país", malgrat que l'IMSS comptava en aquells moments amb 120 treballadors i una unitat tècnica especialment dedicada a la població nouvinguda. En aquest sentit, recorda que l'any 2010 el nombre d'immigrants al padró municipal va créixer només 79 persones i al 2011 va caure en 1.303, quan en anys anteriors ascendia a ritmes mitjans d'entre 2.500 i 4.000 persones. També remarca que Inipro només va aconseguir que es registressin dues noves associacions de les dotze que ja existien –quinze en l'actualitat-.

A diferència del que succeïa en altres casos, on eren els tècnics els responsables, la interlocutòria atirubeix, a l'exgerent de l'IMSS, Antonio Muñoz, la invitació de les tres empreses vinculades entre elles –Inipro, Gallet Consultors i Itinere Serveis Educatius- per concórrer en un procediment administratiu d'adjudicació negociat sense publicitat, el plec de condicions del qual va ser aprovat per l'exregidora Pelegrín, en qualitat de presidenta de l'organisme municipal. Afegeix que tan Itinere i Inipro pertanyuen al mateix grup empresarial i que Gallet no té com a objecte social res vinculat amb la matèria que es licitava, però també està vinculada a la societat guanyadora, que li prestava tasques de gestoria. Tot plegat porta el jutge a concloure que el procés de contractació, que qualifica de "presumptament fraudulent", buscava adjudicar el servei a Inipro sense que tingués cap competència.

Comentarios
Multimedia Diari