Belltall, un poble pendent del telèfon que sovint no funciona

Durant quatre setmanes una cinquantena de veïns s’han quedat sense línia. L’avaria no va afectar Passanant

17 julio 2018 09:35 | Actualizado a 23 julio 2018 10:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

De la mateixa manera que costa de creure que en ple segle XXI hi hagi pobles de la Conca de Barberà que s’han de valer del transport de cisternes per proveir-se d’aigua potable, també resulta estrany que en l’era de la tecnologia, a Belltall, de la mateixa comarca, comunicar-se telefònicament no és cosa fàcil.

El problema originat afecta tant la telefonia de línia fixa com la mòbil, així com la cobertura d’Internet. Durant quatre setmanes una cinquantena de veïns de Belltall -que és gairebé dir tot el poble- s’han quedat sense línia de telèfon fix. En canvi, l’avaria no va afectar l’altra població de Passanant, seu de l’ajuntament que configura el municipi Passanant i Belltall.

El tall telefònic produït el 14 de juny es va solucionar el cap de setmana passat, després que l’alcaldessa del municipi, Carme Amenós, i altres veïns formulessin les seves queixes a la Telefònica i ho denunciessin al Síndic de Greuges. 

Reclamen conèixer la causa

La companyia concessionària ha al·legat que l’anomalia es deu a una avaria general en aquest tram de línia, però des de l’Ajuntament de Passanant i Belltall «reclamem conèixer amb exactitud la causa del problema», rebla l’alcaldessa. Però les dificultats no acaben aquí, ja que Passanant i Belltall es podria quedar sense Internet atès que Iberbanda, l’operadora que ve subministrant Internet, pot deixar de fer-ho el proper setembre.

El greu del cas «és que la cobertura que dóna aquesta operadora pel que fa a telefonia mòbil i Internet és del tot deficient, des de sempre; és un mal endèmic», comenta indignada Míriam Berengué, la qual, nascuda a Belltall, ara s’ha instal·lat per un temps a la casa pairal.  Berengué comenta que per raons professionals necessita «estar permanentment connectada a Internet». 

Davant d’aquesta necessitat la veïna ha contractat telèfon i Internet a la companyia Movistar, a través d’un sistema de ràdio i s’ha vist obligada «a instal·lar antenes, amb despesa pel meu compte, per rebre el senyal, però aquest arriba amb molt més baixa intensitat de la contractada, amb poca velocitat i no a tota la casa».

Pel que fa a la telefonia mòbil, només en alguns racons de Belltall arriba una dèbil cobertura de Vodafone, i és normal «veure gent pel camp amb el mòbil a la mà a la recerca de cobertura, com qui caça papallones», ironitza Pep Llosas, un altre dels veïns.

Per tot plegat, Míriam Berengué s’ha dirigit formalment, a través d’instància, a l’Ajuntament per tal de «demanar una vegada més que l’Ajuntament aporti solucions a tants anys de problemes amb les comunicacions, afrontant-los com a prioritat».

Per la seva banda, l’alcaldessa de Passanant i Belltall assegura que l’Ajuntament està negociant amb operadores de telefonia «conscients que Iberbanda deixarà de donar el servei, per bé que, havent-nos assessorat al respecte, ens diuen que mentre no hi hagi alternativa no ens poden deixar tirats; però cal ser previsors».

Carme Amenós admet que el problema en comunicacions a Belltall és greu, «amb repercussions fins i tot per l’intens trànsit de vehicles que en travessar el poble es queda sense comunicació».

Comentarios
Multimedia Diari