Más de Tarragona

Botiguers de carrer i del món

El certamen Fòrum Comerç premiarà avui, per primer cop, els botiguers més destacats de TGN

Jordi Vinyoles/El Feriante

Whatsapp
Els botiguers són d´aquelles persones que sempre t´han de rebre amb un somriure a la cara. FOTO: LLUÍS MILIÁN

Els botiguers són d´aquelles persones que sempre t´han de rebre amb un somriure a la cara. FOTO: LLUÍS MILIÁN

Aquest darrer 24 de gener es va celebrar Sant Francesc de Sales, el patró dels periodistes. Ho vau celebrar? Els vau felicitar? Si busqueu per la Wikipedia per saber més d’ell, trobareu una anotació que em fa certa gràcia: «Es considerado el Santo de la Amabilidad. Prueba de ello son las 33 piedras que obtuvieron de su vesícula biliar el día de su muerte, signo de los constantes esfuerzos por mitigar los corajes que hacía, siempre teniendo un rostro sereno o una sonrisa».

Automàticament penso que més d’una persona del meu entorn no té tanta pedra dins seu, però té altres calvaris i drames i dia rere dia intenta tenir un somriure per tothom i no és sant. Un exemple són la Dari i el Jon, molts ànims per vosaltres (per cert, tela aguantar tanta pedra... amb una ja vaig passar-ho malament).

Un sector que sempre ha de transmetre bona cara és el dels botiguers. Crec que al cap ens ve més d’un nom de botiguers/es que ens tenen robats els cors. Ens assessoren i ens guien. Molts cops penso: com he de deixar de fumar si els estanquers d’Estanislau Figueres i del carrer Lleida són súper simpàtics.

I just els botiguers viuran avui els primers premis Fòrum Comerç, organitzats per la conselleria de Comerç amb la col·laboració de la patronal PIMEC Comerç Tarragona. Segons llegeixo, «els premis tenen com a objectiu premiar i reconèixer els empresaris i comerços dins de l’activitat comercial al detall del teixit comercial i de distribució de Tarragona i, al mateix temps, homenatjar al sector comercial, en el transcurs d’una gala que se celebrarà anualment».

Desconec el contingut i les categories de la gala però penso en veu alta: es premiarà la millor botiga online de Tarragona? Sí, hi ha botiguers online. Hi ha models actuals que treballen a peu de carrer i de forma digital per tot el món. Un cas d’èxit és Mercamoda. Algú més? Doncs a més petita escala conec una plataforma que es diu Chupiregalos.com, d’un emprenedor tarragoní.

L’altre dia, crec que tots vam saber que els creadors de la marca Mr. Wonderful gairebé havien facturat trenta milions d’euros aquest 2016. Aquesta parella catalana, després de sis anys, tenen 150 treballadors i venen en més de 26 països. Més de 1.200 punts de venda al detall. I una dada: una quarta part de les seves vendes arriben a través exclusivament d’internet i xarxes socials.


‘What Da Panda’
Us animo apropar-vos en especial al Cafè la Cantonada el divendres 3 de Febrer a les 20h a la inauguració d’una exposició temporal per visualitzar l’anada d’olla d’un amic i partner, el Joel Giné. Anem per pams, sabeu qui és? Va quedar en tercera posició a la Watermelon Pool del 2015 i el seu #femquepassi era el #pintorrock.

En aquell moment, arribava a final de mes com a dissenyador gràfic en una gran empresa reusenca que ven fruits secs i olis a escala global. Segur que més d’un producte que heu tingut a les vostres mans l’ha dissenyat ell.

En aquell moment temporal no el coneixia personalment, tan sols de vista perquè havia sigut cambrer de la Llar del Pernil i tenia constància que s’havia donat algun smallkisses amb alguna amiga meva. Des de llavors, compartim idees i projectes, i amistat també, i va fer un pas com el meu en el seu dia i de molts altres: deixar una feina estable i amb una nòmina per provar sort i poder dedicar-se professionalment al que l’omplia. Ser dissenyador gràfic i altres rols.

Un dels rols és community manager. En el seu dia gestionava les xarxes del grup tarragoní que va fer ballar per tota Europa El Chipirón. També va ser responsable de la comunicació, juntament amb el Marc Colombo, de portar les xarxes i imatge d’un festival que va omplir la TAP amb quasi cinc mil seguidors (un 30% de fora de Catalunya). Com bé sabeu, no és fàcil omplir aquest recinte. I si us cal omplir una sala, la seva proposta musical ho farà viable... tal com va fer en el seu dia a la batcova i actualment a la Sala RedStar, a Valls. Doncs ara el cambrer amb gorra de la Llar s’ha plantejat fer una marca, What Da Panda, i crear dissenys de sèries, televisió i cine. I que tothom, sigui d’on sigui, pugui adquirir una tassa, samarreta o pòster. Òbviament que trobarem el material a la Botiga del Lloro, però si l’Antoni Vives, tarragoní residint actualment a Londres, vol comprar-se una tassa del Juego de Tronos, li cau lluny desplaçar-se al Governador González, però a tan sols un clic pot fer-ho.

Conec molts periodistes però no m’he fet ressò del sant a través d’ells sinó perquè Josep Maria Brugues Falguera, el responsable de màrqueting i relacions públiques de Coca-Cola de la zona. Ens va fer arribar a les oficines de la televisió un lot de productes. Per brindar pel patró dels periodistes durant més d’un dia mentre teclegem.

Això sí, ja tinc apartada una per compartir amb el Quim Pons amb la canyeta corresponent per no beure a morró. És peculiar que una gran marca global es recordi d’un mitjà local. L’important seria omplir grans redaccions de grans mitjans però m’encanta aquesta filosofia transversal de la gran companyia ianqui, la mateixa mentalitat d’arribar a tot arreu que té el Joel i la parella de catalans que es plantegen ser botiguers pel món i no pas d’un lloc concret.

I sí tot això ha sigut una falca per anunciar que ja podeu gaudir de calimotxoa la Red Star, igual que al festival Pintorrock i igual que a la Llar del Pernil.

Temas

  • TARRAGONA

Lea También