Castells de fora

Expansió castellera. La Diada Internacional demostrà ahir que els castells van creixent fora de les fronteres de Catalunya

06 octubre 2018 21:28 | Actualizado a 09 octubre 2018 12:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Abans de dos quarts de 12 del migdia, a la plaça de la Font, totes les colles que havien estat convidades a la II Diada Internacional ja estaven a plaça. Aquesta diada, que és el segon cop que es fa, és un dels principals atractius del Concurs de Castells, ja que permet veure actuar algunes de les colles castelleres que es reparteixen fora del Principat. 

Enguany hi van participar per segona vegada els Xiquets de Copenhaguen, els Castellers of London, els Castellers d’Andorra i els Castellers de París i com a novetat, van actuar per primer cop la Colla Castellera de Madrid, la Muixeranga d’Algemesí i com a convidats d’última hora hi van ser els Govindes de Mumbay. A més a més, s’hi van poder veure membres dels Castellers de Mont-real o d’Edinburgh. 

Però, d’on surten aquestes colles? Perquè hi ha aquesta voluntat de fer castells fora de Catalunya. Per això ahir, ens vam desplaçar fins a la plaça de la Font, per parlar amb alguns dels seus protagonistes.

Castellers de Madrid

Els Castellers de Madrid, potser són d’aquells que poden sobtar més als aficionats castellers. Una colla castellera a Madrid? Com es pot entendre això? Aquesta és la colla de més recent creació, ja que va néixer al gener de l’any passat. Tot i que anteriorment hi havia hagut un embrió de colla castellera, no és fins al Concurs del 2016, en què un dels seus fundadors va tenir la idea d’impulsar una colla castellera a la gran capital, arran de la seva visita al Concurs de Castells del 2016.

Aquest, en tornar a Madrid, va proposar-ho al Cercle Català de Madrid i els hi va semblar una gran idea. El 3 de febrer ja van fer el primer assaig, i al principi eren unes 25 persones aproximadament i al març ja van fer la seva primera actuació. 

Una de les preguntes que es pot fer la gent, és si té acceptació, pel pensament aquell d’«una cosa catalana a Madrid», però es veu que té una gran acceptació en la societat madrilenya i ara gran part de la colla són persones originàries de la Meseta.

Ara fa unes setmanes van superar la xifra de 100 castellers i ahir el que volien era donar-se a conèixer al món casteller. Ahir a Tarragona van fer 4de6 amb el pilar, 2de6, 5de6 i el primer pilar de 5 de la seva història.

Castellers de París

La colla parisenca va néixer l’any 2015 arran de la campanya del 2014 d’Òmnium Cultural, de «Catalans Want To Vote», quan la Colla Vella dels Xiquets de Valls van ser els que van anar a la capital francesa.

Al juliol d’aquell any van fer els primers assaigs a l’aire lliure i eren aproximadament unes 10-15 persones. A mesura que van anar creixent en massa social va arribar el moment de la primera Trobada de Colles Internacional a Londres l’any 2016.

En aquella diada van fer els primers castells de 6. Aquell mateix any es va crear la primera Diada Internacional que organitzava el Concurs de Castells i allà van fer-hi el 3de6, mobilitzant al voltant de 50-60 persones en la primera actuació a Catalunya.

Els de París van tenint una bona progressió, però pateixen d’un problema rotatiu de camises, ja que molts dels integrants són estudiants catalans d’Erasmus o gent que va a treballar-hi i tan sols hi són per uns mesos. Tot i això, estan contents perquè cada vegada tenen més acceptació dins la societat francesa i molta gent originària d’allà forma ja part de la colla.

Ahir, a la plaça de la Font, van fer 3d6, 3d6 amb el pilar, 4d6 amb el pilar i el pde4 aixecat per sota.

Castellers of London

Els de Londres tenen uns inicis un pèl peculiars. En els seus inicis van començar a fer tallers castellers a un Centre Social Ocupat de Rochster Square Gardens a Camdem. L’objectiu d’aquests tallers era fomentar l’afició castellera entre la població de Londres.

Finalment aquests assaigs, van portar a treure’ls a la ciutat en diversos espais a l’aire lliure com Camden Gardens, Regent’s Park, fins a arribar a la seva seu actual a St. Thomas the Apostle Church a Arsenal (North London), fins a la seva presentació oficial el 18 de juliol del 2015 al Youth Fest de Tottenham.

Actualment, els Castellers of London són caracteritzats per ser una colla multicultural, en què mitjançant assaigs a portes obertes, volen seguir fomentant el fet casteller, ja sigui a famílies mixtes, és a dir formades per una parella autòctona i l’altre d’origen català, com a persones individuals, però sempre buscant un intercanvi cultural entre tots els seus assistents.

Jan Creixell i Marc Ruiz, dos membres dels Castellers of London que ja van tornar als seus respectius llocs d’origen, comenten que tot i el caràcter tancat que tenen els anglesos, va molt a la seva manera de ser el fet de treballar conjuntament per un fet comú.

Ahir van fer 4de6 amb el pilar, 5de6, intent de 2de6, 3de6 amb el pilar i 2 pilars de 4.

Xiquets de Copenhaguen
La història dels danesos és també curiosa. Un estudiant originari del país va pertànyer durant la seva estada a Barcelona a la colla castellera universitària dels Arreplegats de la Zona Universitària.
Quan va tornar a Dinamarca l’any 2013, va proposar la creació de la colla al Casal Català de Cultura de Copenhaguen. Van començar un grupet de 5-6 persones, entre ells un noi danès que sempre havia somiat fer castells fins que es van constituir com a colla l’any 2014 i la primera actuació va ser a una calçotada popular del Casal Català.
Ahir van fer el primer castell de 6 en forma de 3d6, pilar de 5 amb puntals i van haver d’aparcar el 2de6 per la caiguda.

Castellers d’Andorra

Els d’Andorra van néixer a través de les xarxes socials. El Juli, un dels impulsors, un dia va trobar un perfil al Facebook dels Castellers d’Andorra, i es tractava d’un noi que provenia de les muixerangues que volia muntar una colla. 

El Juli, casteller de feia anys provinent de Girona, rapidament s’hi va engrescar també. Van fer una primera crida on es van presentar 30 persones amb ganes de fer castells. 

El nombre de persones va anar augmentant fins que l’any passat van arribar a la xifra de 140 castellers i durant els dos primers anys han completat tota la gamma de castells de 6, juntament amb el pilar de 5 i l’any passat van arribar a carregar els 7 pisos.

Ara, són una colla més amb les seves pujades i baixades i ara fins i tot estan ajudant en els seus primers passos els Castellers de la Cerdanya, una nova colla.

Comentarios
Multimedia Diari