CiU de Tortosa vol el centre sobre les tres cultures en una volta que connecta els Jardins del Príncep i el call jueu

El candidat Ferran Bel proposa la museïtzació de les avançades de Sant Joan i obrir al públic el castell de Tenasses

19 mayo 2017 22:51 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una recuperada volta que comunica el call jueu de Tortosa amb el brollador de l'Esperança i els Jardins del Príncep és l'espai idoni, per a l'alcalde i candidat de CiU, Ferran Bel, per instal·lar el futur centre d'interpretació de les tres cultures. Dins de les propostes en matèria turística i cultural, Bel ha apostat per restaurar aquest espai reobert recentment vora l'antic balneari del Porcar també com a nexe de comunicació entre els jardins, la muralla del segle XIV i el barri jueu. Precisament, en aquest context, CiU ha plantejat museïtzar les avançades de Sant Joan, l'obertura al públic del castell de Tenasses o crear un centre d'activitat artística a la casa natal de l'escultor Agustí Querol.

Després de la recuperació del brollador de l'Esperança, a l'antic balneari del Porcar, i fer visitable el tram de muralla adjacent del segle XIV, Bel ha fet pública la seva proposta electoral de relligar aquests espais amb el call jueu del barri de Remolins a partir de l'obertura de la volta subterrània descoberta recentment. Fins fa poc, un dels murs tancava l'accés al brollador, albergant un "magatzem dels endreços" abandonat, amb un altell. L'enderroc de les parets laterals i del sòl de l'altell han permès descobrir una volta de maó fins als antics edificis del balneari el carrer Vilanova: antigament descobert, el passadís donava accés al brollador.

"Fa cent anys que no s'havia vist així", ha precisat. "És un espai que permet obrir el call jueu, disposar d'un lloc visitable", ha assegurat Bel. Aprofitant la confluència i proximitat dels punts d'interès més destacats del barri jueu de Remolins, Bel planteja que la nova volta albergui el futur centre d'interpretació de les tres cultures -cristiana, musulmana i jueva- de la ciutat. "És un espai susceptible de posar en valor i dins de la política de recuperar patrimoni", ha assegurat l'alcalde i candidat convergent.

En el marc de la presentació de les propostes en matèria turística i cultural per promocionar la ciutat, Bel ha plantejat també, prop d'aquesta zona, museïtzar les avançades de Sant Joan. Això, apunta, permetria connectar el call, els Jardins del Príncep o la Torre del Célio, a través del tram visitable de muralla del segle XIV, amb aquesta fortificació museïtzada. El programa de CiU, a més, aposta per fer visitable el castell de Tenasses, en procés d'adquisició per part de l'Ajuntament, i desenvolupar "ne la seva integritat" el Pla Director de les Muralles. Entre les propostes electorals figura també la conversió de la recentment adquirida casa natal de l'escultor Agustí Querol en un "espai amb activitats artístiques que deixi un actiu a la ciutat".

Bel ha volgut posar en valor la tasca realitzada durant els últims dos mandats i els recursos destinats a través del Pla de Foment, aquest últim, en matèria de promoció. Segons ha assegurat, fent ús de dades municipals, la ciutat ha experimentat un increment de peticions d'informació a les oficines turístiques en un 55,3% el 2013 respecte l'any anterior. Una tendència "que es manté enguany", amb un increment registrat del 18%. Això, apunta, s'ha reflectit en un creixement de l'ocupació hotelera de prop del 19% durant la setmana santa.

Comentarios
Multimedia Diari