Cinc mesos de presó per blanquejar 280.000 euros del contraban de tabac a Montblanc

Invertia els diners aconseguits en la compra de terrenys i pagaments a empreses. Fins i tot va cobrar subvencions

19 agosto 2020 08:10 | Actualizado a 19 agosto 2020 09:41
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un veí de Montblanc, R.M.G., ha estat condemnat a cinc mesos de presó per blanquejar els diners procedents del contraban de tabac, mentre que el fiscal demanava tres anys i nou mesos. Tanmateix, haurà de pagar una multa de 250.000 euros i a més se li decomissen béns o diners per fer front als 280.000 euros blanquejats. La Secció Quarta de l’Audiència Provincial l’ha absolt d’un delicte de pertinença a grup criminal. També han estat absolts un fill i una jove –se’ls demanava dos anys i mig de presó–. La dona del processat també estava processada, però ha mort.

La sentència, de 73 pàgines, recull que el processat ja havia estat condemnat en tres ocasiones –a Osca, Barcelona i Lleida– per contraban de tabac entre els anys 2004 i 2010. El 2012 va ser absolt d’uns altres fets. L’home no va presentar declaració de l’IRPF entre els anys 2002 i 2012, tot i haver percebut entre el 2007 i 2011 la quantitat de 409.417 euros en concepte de rendiment d’activitats agrícoles i ramaderes. En aquest sentit, entre 2009 i 2011 per aquest concepte va rebre 361.230 euros de dues societats –Cereales Sant Roc SA i Germans Ferré SL– sense que s’hagués acreditat aquest pagament ni que els diners fossin ingressats en cap compte corrent.

El processat va quedar amb la seva muller –ara morta– perquè entre els anys 2006 i 2014 introduís en el tràfic mercantil legal el diner provinent de l’activitat del contraban de tabac mitjançant la compra d’immobles, pagaments a diverses empreses i entitats públiques. La dona va rebre una pensió de quasi 66.000 de l’INSS i dues subvencions d’Agricultura de la Generalitat de 22.500 euros. La dona disposava de diversos comptes bancàries, però en cap d’ells durant el període en el qual es van portar a terme les operacions es van enregistrar estalvis suficients com per fer front als dispendis portats a terme. Era titular de 45 finques rústegues, valorades cadastralment en 84.692 euros. També tenia tres finques urbanes –337.681 euros– i era la titular de diversos vehicles i de set comptes bancaris. Ella era la que feia els pagaments, com alguns a l’Ajuntament de Montblanc per urbanitzar diverses de les seves finques. En la sentència es detallen la compra de diverses finques i els seus pagaments.

L’acusat, durant el judici, va dir que podia tenir unes 300 hectàrees en finques, moltes d’elles llogades. Va afegir que les havia posat a nom de la seva dona perquè també era pagesa, manifestant que moltes coses de la gestió de les finques ho portava ella. Els magistrats apunten que va quedar demostrar que la forma de pagament utilitzat era majoritàriament en efectiu o en metàl·lic, com per exemple els que va fer la dona –433.699 euros– a l’Ajuntament de Montblanc en concepte de despeses d’urbanització del pla parcial 4 camí dels Esmoladors, com així ho va declarar l’alcalde Josep Andreu. Aquest, fins i tot, recordava que degut a les altes quantitats diners va demanar consulta sobre la legalitat de fer-ho en efectiu.

Comentarios
Multimedia Diari