Col·lectors de passions tarragonines

Maireta i seitó. Desè. L’aniversari que enguany compleixen i celebren els seguidors de la pàgina Tarragona Antiga, exemple de participació

24 agosto 2019 17:30 | Actualizado a 24 agosto 2019 17:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’any 2009 Rafael Vidal Ragazzon i Ram Giner van obrir un grup al Facebook anomenat Tarragona Antiga, que deu anys després compta amb prop de 20.200 seguidors. Han atresorat un fons de 19.200 imatges de la nostra ciutat, que publiquen on line. Han tornat a sorgir a la llum després de viure desades en caixes o sobres particulars més o menys endreçats. Una passió compartida amb altres localitats on hi ha grups amb objectius similars.

La darrera diada de sant Magí una cinquantena de membres d’aquest col·lectiu d’entusiastes de la ciutat van aplegar-se en una de les cites tradicionals: l’esmorzar del patró tarragoní. És un dels tres àpats matiners anuals d’aquesta comunitat. Els altres dos coincideixen amb la diada de la Mercè, cada 24 de setembre, com a preàmbul de l’actuació castellera, i amb les prèvies de les celebracions nadalenques posteriors.

Cada any al novembre també organitzen el dinar anual de germanor. Abans d’entaular-se Rafael Vidal programa una visita guiada a algun lloc d’interès. El port vist des d’una «golondrina», el Mèdol, la catedral, el campanar de la seu, la necròpolis, la ruta modernista, la ciutat sefardita, la biblioteca del Seminari, les capelles votives, o la guerra del Francès han estat els eixos temàtics d’aquests recorreguts.

Temes amplis

La diversitat temàtica presideix la vida d’aquesta pàgina de la xarxa social Facebook. Vidal explica que «diàriament pujo un mínim de tres imatges noves, que estan repartides en 187 àlbums, i cedides per 794 persones diferents». Una cita setmanal té format de concurs: «Cada divendres publico una imatge dins d’un concurs que es diu on és, on era, i la gent té una setmana per endevinar de quin lloc es tracta», continua explicant.

La realitat és que la constància dels seguidors d’aquest grup permet gaudir de fotografies que en molts casos han estat desades entre els records familiars, anuncis extrets de la premsa local o reproduccions de publicacions diverses. Les noves tecnologies permeten treure’n la pols i que ulls nostàlgics i d’altres àvids d’una Tarragona que retrobi l’ADN les contemplin.

En l’esmorzar de Sant Magí es lliurà un record amb el retrat de quatre companyes i companys del grup que han mort aquest any. Es tracta del fotògraf Joaquim Cabezas Rectoret –amb la seva feina personal i també al capdavant de l’Agrupació Fotogràfica–, la Lola Vergés Rosell –probablement una de les persones que hagi assistit a més activitats tarragonines i sàvia de l’espineta teclera–, Carles Micó Cornadó –també una de les alma mater del grup i administrador– i Santi Riola, que ho feia en vigílies de la festa maginiana.

El sípia de les fotografies en blanc i negre flirteja amb el primer color que va tenyir les imatges per gestar un univers tarragoní que atrapa les persones encuriosides. Seqüències captades per llunyanes càmeres professionals dels vells retratistes de Tarragona. Però sobretot vivències sorgides de les primeres màquines de rodet, amb les que feies el clic però no sabies veritablement el resultat final fins que arribaven revelades.

Evocacions maginianes

Els dies coincidents amb la festa de sant Magí, Tarragona Antiga ens ha permès veure les magnífiques enramades que duien els carros de l’aigua de la Brufaganya i del Sant en els anys 50 del segle XX, la capella de les Fonts a Sant Magí Lluny –a la Conca de Barberà– als 60 en una imatge pujada per Montse Brull Olivé, o el concurs serrallenc de mestres romescaires en els 70 captat pel fotògraf Chinchilla. Potser perquè evoquen records de la infància o pel convenciment que conèixer el passat més immediat de Tarragona és imprescindible, la pàgina de Tarragona Antiga ha esdevingut un moviment que guanya cada dia més adeptes. Per molts anys!

Comentarios
Multimedia Diari