Más de Tarragona

Comença el judici contra l'exalcalde dels Garidells acusat de suborn

Es va iniciar ahir a la Secció Segona de l'Audiència Provincial i s'allargarà durant tres dies. El fiscal demana tres anys de presó i 24 d'inhabilitació per càrrec públic

Montse Plana

Whatsapp
Amadeu Duch va ser alcalde del municipi dels Garidells (Alt Camp) durant 40 anys. FOTO: DT

Amadeu Duch va ser alcalde del municipi dels Garidells (Alt Camp) durant 40 anys. FOTO: DT

L’exalcalde dels Garidells, Amadeu Duch, s’enfronta aquesta setmana al judici en el qual el fiscal l’acusa d’un delicte de suborn i dos més de prevaricació pels quals demana tres anys de presó i 24 d’inhabilitació per càrrec públic.

Per la seva banda, l’acusació particular demana quatre anys de presó, deu d’inhabilitació i multa de 24 anys en considerar-lo autor d’un delicte continuat contra l’ordenació del territori. A més a més, l’acusa d’un altre delicte de suborn, pel qual sol·licita dos anys de presó, multa de 12 mesos i tres d’inhabilitació.

El judici va començar ahir a la Secció Segona de l’Audiència de Tarragona i s’allargarà tres dies, fins demà dimecres.


‘Tractes de favor’
Suposadament, l’exalcalde dels Garidells, que ocupà el càrrec durant 40 anys, hauria tingut un tracte de favor amb persones que no eren membres de l’Associació de Propietaris Malacuca (la presidenta de la qual va ser la seva rival política en unes eleccions) abstenint-se d’iniciar accions obligatòries de disciplina urbanística i restauració de la legalitat urbanístiques.

Concretament, l’escrit de l’acusació del Ministeri Públic recull que l’acusat, a principis de 2006, va preguntar als propietaris d’una parcel·la de la urbanització Malacuca en terreny rústic, no urbanitzable, d’interès agrícola i sense cap servei en la qual s’hi estaven fent obres d’un habitatge, una bassa o piscina i una tanca perimetral si tenien llicència. La resposta va ser negativa i l’acusat hauria ofert la possibilitat de solucionar el problema si feia una donació a l’Ajuntament per un import de 3.000 euros.

L’home va preguntar que, si pagava, li donarien un justificant, i com que el llavors alcalde Amadeu Duch va respondre que no, el veí decidí no pagà.

Davant d’aquesta situació, l’acusat va iniciar procediments administratius per les obres il·legals que estava duent a terme el veí –de les quals Duch tenia constància des de 2004–, el febrer de 2006 es decretà la paralització de les obres i un any després es van imposar multes. En canvi, l’alcalde s’hauria abstingut d’iniciar accions obligatòries de disciplina i restauració de la legalitat urbanística als propietaris dels terrenys que no eren membres de l’Associació de Propietaris Malacua.

Pel que fa a l’escrit de l’advocat, es recorda que les resolucions adoptades per Duch són «col·legiades», adoptades pel ple de l’Ajuntament, amb informes previs dels tècnics municipals, secretària i arquitecte.

Temas

  • COMARQUES

Comentarios

Lea También