Condemnat per provocar un incendi forestal a Valls

Va cremar restes agrícoles i, a causa de les condicions meteorològiques, el foc es va propagar i va cremar 3,5 hectàrees

05 octubre 2019 16:10 | Actualizado a 05 octubre 2019 18:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sis mesos de presó, el pagament d’una multa de 720 euros i una indemnització de 13.110,61 euros. És la pena que li han imposat a un home que el 2015 va provocar un incendi forestal al terme municipal de Valls. La decisió adoptada en el seu dia pel Jutjat del Penal 2 de Tarragona ha estat ara confirmada per la Secció Segona de l’Audiència Provincial de Tarragona.

A un quart de cinc de la tarda del 5 de març de 2015, l’acusat va anar a la parcel·la de la seva propietat, situada a la partida la Serra, junt al riu Francolí, al terme municipal de Valls. L’home va portar a terme una crema de restes agrícoles, sense haver sol·licitat cap permís i sense adoptar les més elementals mesures de precaució per evitar una eventual propagació del foc. El processat no tenia els mitjans eficaços per controlar-lo.

Aquell dia, les condicions meteorològiques resultaven especialment adverses, amb ràfegues de vent que, en alguns moments, superaven els 40 quilòmetres per hora i un percentatge d’humitat de la vegetació del quatre per cent. Aquestes dades comportaven una probabilitat d’ignició del 70 per cent, amb un índex de perill d’incendi en nivell d’alarma, estant activat el nivell 1 del Pla Alfa.

Tot i així, l’acusat va encendre foc. A conseqüència de les condicions abans descrites i l’absència de neteja de la zona, el foc es va propagar. Va acabar afectant i calcinant una superfície aproximada de tres hectàrees de vegetació de diverses espècies invasores –canyes i ailants–, camps agrícoles sense conrear i mitja hectàrea de bosc de ribera, amb vegetació forestal autòctona,

El foc va ser detectat a les 16.34 hores i va ser apagat a les 00.30 hores del dia següent. Va haver de ser necessària la intervenció de nou vehicles terrestres i dues avionetes, junt amb una trentena de bombers. Les despeses ocasionades a la Generalitat pel desplegament d’extinció van ser 12.110,61 euros.

En el seu recurs, l’acusat deia que la zona no estava protegida i que la imprudència no podia qualificar-se com a greu. Afegia que el dispositiu d’extinció fou «exagerat».

Impacte ambiental

El magistrats de l’Audiència Provincial, en la sentència d’apel·lació, recorden que el delicte es consuma al marge de l’impacte ambiental de l’incendi. Resulta irrellevant penalment l’absència de perjudici ecològic i que el lloc es va restablir de forma natural als pocs mesos.

L’Audiència també diu que l’acció de l’acusat va comportar infraccions de regles de cura, que poden considerar-se «d’especial gravetat i absolutament indisculpables». I això en base a què les conclusions climàtiques permetien identificar un risc alt d’incendi. El processat, tot i que l’experiència que diu, no havia netejat prèviament la zona, que estava molt seca i bruta, i que va qualificar fins i tot de «polvorí».

Comentarios
Multimedia Diari