Condemnen Bankinter a retornar 14.000 euros a un tarragoní afectat per un 'swap' hipotecari

El jutge anul·la el contracte i acusa l'entitat d'actuar "amb mala fe contractual" i "ocultar informació" al client

19 mayo 2017 16:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El jutjat de primera instancia número 3 de Tarragona ha declarat nul un contracte de permuta del tipus d’interès o ‘swap’ hipotecari signat l’any 2008 i ha condemnat Bankinter a retornar els més de 14.000 euros abonats per un tarragoní durant cinc anys. Segons informa la defensa de l’afectat, el Col·lectiu Ronda, aquest és “un producte financer complex i d'elevat risc comercialitzat sota la falsa aparença d'assegurances contra possibles pujades de l’Euríbor”. El jutge considera que l'entitat va actuar “pensant en exclusiva en el seu propi benefici i amb falta de transparència” respecte el risc que un escenari de possibles baixades de l’Euríbor comportés la possibilitat de fer front a importants pagaments per part del client.

Segons el Col·lectiu Ronda, l’entitat bancària va oferir el producte al seu client, un metge odontòleg, amb l'argument de prevenir possibles pujades de l’Euríbor que encarissin els préstecs vinculats a una hipoteca que l'afectat havia subscrit per fer front a les despeses relacionades amb l'acceptació d'una herència. Els fets es remunten a l’octubre del 2008, coincidint amb el període de major intensitat en les campanyes de comercialització d’aquests productes bancaris.

En la sentència, el jutjat d’instància de Tarragona considera provat que el ‘swap’ hipotecari obligava el client a compensar l'entitat si l’Euríbor se situava en un 5,5% o en qualsevol valor inferior. A més, conclou que l’entitat va oferir el producte malgrat que disposava d’informació proporcionada pel Banc d'Espanya que preveia un tipus variable de l’Euríbor del 4,3% per l'any 2008 i un 3,7% per l'any 2009. “És a dir, des de la plena consciència que el producte ofert resultava perjudicial pels interessos de la persona que el subscrivia, tot i que li havia estat ofert com una assegurança en el seu benefici”, sosté el Col·lectiu Ronda.

La resolució estableix que Bankinter va actuar “amb mala fe contractual i amb ocultació d'informació en benefici propi”, abusant d'un coneixement sobre la possible evolució de l’Euríbor que en cap cas va compartir amb el seu client. En el moment de venciment del contracte, l’agost del 2013, el client havia acumulat pagaments per import de 14.553 euros que Bankinter haurà de retornar afegint-hi els corresponents interessos i el pagament de les costes processals. La sentència no és ferma i es pot recórrer a l’Audiència de Tarragona.

 

Comentarios
Multimedia Diari