Conèixer el monestir de Poblet per Instagram

Reportatge. Degut a la crisi sanitària del coronavirus, ahir a la tarda van fer un directe per explicar les curiositats i la història d’aquest espai que de moment està tancat

18 mayo 2020 18:30 | Actualizado a 18 mayo 2020 18:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Conèixer la història i les curiositats del monestir de Poblet a través d’una pantalla. Ahir a la tarda, el director de l’hostatgeria i del centre d’interpretació del monestir de Poblet, Lluís Marcel Espasa va fer una breu explicació a través d’Instagram Live i va animar als participants a visitar l’equipament un cop reprengui l’activitat. El monestir forma part de la Ruta del Cister juntament amb de Santes Creus i Vallbona de les Monges. Actualment a Poblet hi viuen 26 monjos.

«A l’Edat Mitjana va passar a ser Panteó Reial. Es va construir al segle XII fins al XVII. Del barroc fins al romànic», explica Marcel. Afegeix que «l’any 1835 va patir la llei de desamortització de Mendizabal i va quedar completament deshabitat durant 105 anys, fins al 1940». En aquest temps, i entre el període d’abandonament Poblet va ser saquejat.

La visita comença per la porta Reial –entre les dues torres–, del segle XIV. «Entraríem per una porta romànica. Les primeres sales que hi trobaríem són l’antiga cuina, el menjador i el calefactor», diu Lluís Marcel. Pel que fa a la distribució dels monestirs cistercencs «a tot Europa segueixen el mateix model». Al costat de la cuina, hi ha el calefactor on s’escalfaven els monjos quan feia fred a l’hivern. Una petita sala amb una llar de foc i on també feia la funció de barberia. «L’altra nau, mirant cap a l’est hi ha el locutori, la biblioteca i la sala capitular. El locutori era el lloc on es reunien els monjos i podien parlar entre ells», destaca el director de l’hostatgeria.

A la biblioteca es conserven uns 100.000 volums, feta als anys 40. La sala capitular és la joia del monestir. «La comunitat l’utilitza cada dia. Allà es reuneixen per llegir i recordar la regla benedictina i també s’hi fa l’elecció de l’abat. Al fons de la sala, al terra hi ha unes lloses que són els antics enterraments dels abats, dels superiors», apunta.

A la nau del sud, s’hi troba l’enorme església. Els monjos l’utilitzen per a l’ofici i està sempre oberta al públic. «Comencen a les cinc del matí i ben aviat els fidels podran participar d’aquests oficis». «El rei Pere el Cerimoniós decideix que ell i els successors siguin enterrats a Poblet. Hem de dir que aquí ja hi havia enterrat Alfons el Cast –que va ser el primer– i Jaume I», narra Lluís.

Història, evolució i actualitat

El centre de visitants es va inaugurar l’any passat. Van reaprofitar uns vells magatzems a tocar de l’oficina d’informació turística del monestir. S’hi explica la història, evolució i actualitat del monestir, amb audiovisuals repartits en tres àmbits. En el primer, el visitant es trobarà amb projeccions i pantalles interactives sobre l’orde del Cister.

També hi ha una gran reproducció dels plànols de Poblet que va aixecar l’arquitecte Lluís Domenèch i Montaner. En el segon àmbit el públic visitant s’asseu en unes grades davant una gran pantalla on es projecta un vídeo de caire reflexiu en el qual es fa un repàs a les diferents religions.

A la vegada, també es va renovar el museu de Poblet, incorporant dues noves sales, les de l’Abat Copons i l’Abat Mengucho, de manera que s’ha duplicat la superfície expositiva. El Monestir està declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 1991.

Comentarios
Multimedia Diari