Contenidors cremats i llançament de pedres contra els Mossos a Tarragona

Detinguts dos menors d’edat a la ciutat. A Barcelona es van produir saquejos i atacs contra el Palau de la Música

21 febrero 2021 06:55 | Actualizado a 21 febrero 2021 06:58
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El cinquè dia de protestes contra l’empresonament de Pablo Hasel a Tarragona va acabar amb algunes barricades, contenidors cremats, ous de pintura conta la subdelegació del govern espanyol i llançament de pedres contra les dotacions dels Mossos que custodiaven el Palau de Justícia. 

Aquests fets van succeir després d’una concentració i posterior manifestació convocada per l’esquerra independentista a les sis de la tarda que va arribar a aplegar mig miler de persones. Un cop acabada aquesta acció, un grup d’uns 200 manifestants va protagonitzar actes vandàlics en diversos carrers del centre de la ciutat. Finalment, la BRIMO va dissoldre la protesta cap a dos quarts de nou de la nit, davant els jutjats.

Les accions reivindicatives van començar amb una concentració convocada per Arran, la CUP, Cau de Llunes i Endavant a la plaça de la Font de Tarragona. Els manifestants, que van exhibir banderes antifeixistes, feministes i estelades, van ballar al ritme del raper Fetixte 16 i de la cantant Akila, els quals van denunciar l’empresonament de Hasél i de les persones «represaliades». Al començament, un portaveu d’Endavant va agrair la mobilització dels darrers dies i va cridar a seguir lluitant per la llibertat d’expressió.

Durant la reivindicació, membres d’entitats i col·lectius culturals de la ciutat com Dames i Vells, Julivert o del grup de música Roba Estesa van fer un parlament conjunt per denunciar «la repressió». També es va llegir un manifest unitari per reclamar l’alliberament del raper lleidatà i de les «víctimes de la repressió».
Encapçalats per una pancarta amb el lema ‘La solidaritat, la nostra millor arma; juntes tombem el règim’, la marxa va desfilar per la Rambla Nova al crit de «Tarragona antifeixista» i consignes a favor de la llibertat d’expressió i contra la policia. L’acció es va donar per acabada al davant de la subdelegació del govern espanyol.

A la plaça Imperial Tarraco diverses persones encaputxades van llançar ous de pintura i petards contra l’edifici governamental, sense la presència d’agents policials uniformats d’altres ocasions. Posteriorment, els manifestants es van marxar a Marquès de Montoliu, on van desplaçar alguns contenidors al mig de la calçada per tal d’entorpir el trànsit.

Com els darrers dies, diversos grups de joves també van formar barricades a l’avinguda de Catalunya i a la rotonda dels Quatre Garrofers i van calat foc a algun enmig de les queixes dels veïns des dels balcons. Posteriorment es van desplaçar fins a la Rambla Lluís Companys i van llançar pedres contra el Corte Inglés. També van formar barricades i cremar contenidors a la plaça de la Generalitat, i en aquesta zona van malmetre a cops de pedra diversos caixers automàtics i la vidriera d’una oficina de CaixaBank.

Una protesta pacífica de suport al raper a la Plaça de la Font va aplegar 
mig miler de persones

Els manifestants van coincidir per primer cop amb els Mossos d’Esquadra a l’Audiència de Tarragona. Diversos grups de persones van llançar pedres i ampolles de vidres contra els agents de dues unitats de l’ARRO que custodiaven l’edifici amb els escuts i les defenses a la mà. Davant les agressions els agents es van replegar dins les furgonetes i, al cap de poca estona, van aparèixer quatre unitats de la BRIMO.

a presència de les furgonetes policials va fer que els concentrats comencessin a córrer en direcció oposada. Alguns agents van arribar a baixar dels vehicles amb les defenses i amb la llançadora de foam per acabar de dispersar les persones que encara no se n’havien anat, però no es van veure cops de porra ni es van disparar projectils. Mentre els Bombers apagaven contenidors cremats, la policia va detenir dues persones, els dos menors d’edat. A la resta de Catalunya, hi va haver vuit detinguts a Barcelona i un a Lleida.

A Barcelona, diversos grups violents es van desmarcar de la manifestació general, que durant la primera hora havia transcorregut de forma pacífica, i van protagonitzat incidents. Les destrosses es concentren al voltant de la plaça Catalunya i el Passeig de Gràcia, on els violents van vandalitzar les botigues Nike, Tous i Desigual i Adidas. També van fer barricades amb contenidors entre Pau Claris i Gran Via. Paral·lelament, un grup va llançar pedres a la façana del Palau de la Música, on van trencar els vidres. Una altra de les zones afectades va estar l’edifici de la Borsa de Barcelona, ubicat també a Passeig de Gràcia, on es va originar un petit incendi que es va poder apagar ràpidament.

Hasél acceptarà un indult 

L’advocada de Pablo Hasel, Alejandra Matamoros, va assegurar ahir que el raper lleidatà està «animat» veient la resposta que ha tingut el seu empresonament i també vol expressar la seva solidaritat amb els detinguts i ferits en els aldarulls. Matarmoros va dir que el raper acceptarà un indult però no el demanarà personalment «perquè suposaria un penediment». «A més, aquesta petició d’indult arriba després d’una setmana molt dura de mobilitzacions i creiem que només és un intent de desactivar la lluita als carrers».

Comentarios
Multimedia Diari