Creu Roja atén prop de 55.000 persones el primer semestre a TGN, un 70% més que fa un any

Des de l'entitat humanitària asseguren que "socialment estem a l'UCI"

23 julio 2021 14:59 | Actualizado a 23 julio 2021 15:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Creu Roja Tarragona ha atès a la demarcació 54.891 persones en el primer semestre d'enguany, un 70% més en comparació amb el mateix període del 2020. "Socialment estem a l'UCI", ha alertat la coordinadora provincial, Anna Sabaté. Des de l'inici de la pandèmia el perfil ha anat evolucionant i si al principi hi havia moltes persones grans que necessitaven atenció domiciliària, ara es tracta d'un perfil més jove que acusa el fet d'haver-se quedat sense feina. Això ha comportat, de retruc, un empitjorament de la salut emocional de moltes persones i per algunes, l'única solució a curt termini és recuperar la feina. "És l'única esperança que tenim, però segur que hi haurà un percentatge que no podrà sortir de la pobresa", ha avançat Sabaté.

L'augment d'usuaris és un reflex de l'increment de la situació de vulnerabilitat que s'està produint "mes a mes", afirma la coordinadora. En alguns col·lectius "plou sobre mullat", ja que arrosseguen des de fa anys una situació socioeconòmica "extremadament fràgil". Però la covid-19 ha generat nous perfils que des de l'organització gestionen amb uns recursos limitats. "Al principi de la pandèmia parlàvem de gent gran que estava en una bona situació econòmica i que tenien el suport de la família, però per haver-se de quedar a casa necessitaven la Creu Roja perquè els ajudés a fer les gestions més bàsiques, com anar a comprar, a la farmàcia o al banc", ha explicat.

Amb el pas dels mesos s'hi han afegit nous col·lectius, que Sabaté defineix que han tingut com una mena de "mort sobtada". "Són persones que treballaven, amb feina estable o amb un negoci que els hi anava bé, i no hi havia res que fes preveure que es trobarien sense feina", ha exemplificat. Bona part d'aquestes persones estaven vinculades al sector turístic, un camp en el qual la cinquena onada ha impactat amb força a l'inici de l'estiu i que ha causat que persones que es troben en ERTO o a l'atur no hagin pogut recuperar el seu lloc de treball.

Això fa que a dia d'avui la situació social i emocional sigui "pitjor que quan la pandèmia era més dura a nivell sanitari". Per donar resposta a aquesta segona problemàtica, l'organització humanitària ha engegat dues intervencions. D'una banda, un projecte a nivell estatal, Creu Roja Escolta, en el qual un equip de psicòlegs voluntaris donen resposta telefònica. "Qualsevol persona pot trucar i compartir les seves emocions. És una escolta activa i si es detecta alguna situació crítica es deriva als serveis corresponents", ha detallat Sabaté. Per altra banda, a nivell presencial, han posat en marxa uns tallers que pretenen tornar a un equilibri emocional les persones afectades psicològicament per la pandèmia, ja sigui perquè han perdut un familiar, la feina o altres problemàtiques.

A llarg termini

Tot i que una recuperació ràpida de l'economia afavoriria que molts usuaris deixessin de ser-ho, Sabaté creu que els efectes de la pandèmia s'allargaran durant anys en l'àmbit social. "La gran esperança és que no es cronifiqui la situació d'aquestes persones, però segur que hi haurà un percentatge que no sortirà de la pobresa", ha avançat. De la mateixa manera que va passar amb la crisi econòmica de fa vora quinze anys, les persones d'entre quaranta i seixanta anys que s'hagin quedat sense feina seran les que més difícil ho tindran per recuperar un lloc de treball. Així mateix, les dones també patiran més que els homes aquesta situació. Per això, la Creu Roja farà mediació amb les empreses perquè tinguin en compte aquests col·lectius a l'hora de fer contractacions.

Amb tot, persones encara més joves també patiran els efectes de la crisi a llarg termini, especialment des del punt de vista habitacional. Diverses entitats del tercer sector ja han alertat que a partir de la tardor es tornaran a activar massivament els desnonaments, i la manca d'ingressos de moltes famílies farà que puguin quedar-se sense sostre. "Si tenen un pis de propietat i no poden pagar la hipoteca, serà un problema. Si estan de lloguer, també tindran dificultats per poder pagar", ha lamentat Sabaté.

Comentarios
Multimedia Diari