Creu Roja tanca l'estiu amb 7.650 assistències sanitàries a les platges de la demarcació

A Catalunya la institució humanitària ha donat servei a 75 platges

19 mayo 2017 18:01 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Creu Roja ha fet balanç avui del seu servei de prevenció, vigilància i salvament a les platges d’arreu de l’Estat. L’acte de tancament de la temporada ha tingut lloc a la ciutat de Tarragona, amb l’assistència del president provincial de la Creu Roja, Ramon Grau, i la directora de Salut i Socors de la Cruz Roja Española (CRE), Carmen Martín, acompanyats per l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

A les platges de la demarcació de Tarragona s'han fet aquest estiu 7.650 assistències sanitaries i 3.518 de tipus socials. S'han donat 57 polseres a nens per ser localitzats en cas de perdre's.

Arreu de l’Estat, la Creu Roja ha realitzat durant l’estiu prop de 107.000 assistències i 2.000 rescats en 274 platges. Cal destacar que 17.000 d’aquestes assistències són de caràcter social, per facilitar el bany a persones amb discapacitat. Per facilitar aquest servei, la Creu Roja ha comptat amb un equip diari de 1.300 membres (socorristes, professionals sanitaris, conductors...).

En el cas de Catalunya, la Creu Roja ha cobert aquest estiu 75 platges, corresponents a una vintena de municipis entre mitjans de juny i la primera quinzena de setembre. Durant aquest període, la Creu Roja ha ofert 14.503 assistències sociosanitàries i ha donat fins a 50.360 avisos preventius per evitar conductes de risc.

La majoria de les assistències han estat sanitàries (12.360), però la Creu Roja està potenciant cada cop més les assistències socials (1.834). Els motius més freqüents de les assistències sanitàries són els traumatismes (7.368), a causa de ferides, contusions, luxacions, distensions, possibles fractures..., o les picades i al·lèrgies (10.085), principalment per contacte amb meduses. A les assistències sanitàries, cal afegir-hi els 100 rescats realitzats per la Creu Roja al litoral català.

Pel que fa a les assistències socials, estan adreçades a facilitar el bany a persones amb discapacitat o problemes de mobilitat, o bé a facilitar la localització d’infants o de persones grans en cas de pèrdua. D’una banda, s’ha donat suport al bany a 1.438 persones amb discapacitat o problemes de mobilitat amb mecanismes com la cadira amfíbia, adaptada per submergir-se a l’aigua. De l’altra, s’han repartit 226 polseres identificatives a nens i nenes per facilitar la seva recerca en cas de pèrdua i s’han trobat 138 menors en aquesta situació. També s’han localitzat 34 persones grans que s’havien perdut o desorientat a la platja.

Més enllà de la vessant assistencial, la principal prioritat de l’equip de la Creu Roja a les platges, format per 182 socorristes diaris a Catalunya, és la prevenció. La Creu Roja ha donat 50.360 avisos per prevenir conductes de risc, com ara apropar-se a roques i espigons o nedar fora de la zona de bany. També s’han donat avisos a embarcacions o practicants d’esports aquàtics, perquè no entressin a la zona d’any, entre d’altres activitats de risc. A més, tant a Catalunya com arreu de l’Estat, s’ha tornat a dur a terme la campanya “Aquest estiu, estima’t molt” sobre consells per evitar riscos propis d’aquesta època de l’any (cops de calor, talls de digestió, cremades solars, riscos a la mar, etc).

Creu Roja a Catalunya ha donat servei a 75 platges corresponents a una vintena de municipis entre mitjans de juny i la primera quinzena de setembre. Durant aquest període s’han fet 14.503 assistències. D’aquestes, la gran majoria, 12.306 són sanitàries, és a dir, traumatismes, luxacions, picades de medusa, cremades... Les altres assistències són assistències socials. Aquest tipus d’assistències estan adreçades a facilitar el bany a persones amb discapacitat o problemes de mobilitat, o bé a facilitar la localització d’infants o de persones grans en cas de pèrdua.

Assistències socials

En aquest sentit, destacar que a la demarcació de Tarragona, s’han més que duplicat, les assistències socials en relació a les persones amb mobilitat reduïda. Mentre que l’any passat es van fer 150 actuacions amb cadires amfíbies, aquest 2016 se n’han fet 360. Aquest augment ve degut a la instal·lació d’una àrea específica a la platja de l’Arrabassada de Tarragona on hi ha almenys 3 cadires amfíbies que serveixen perquè les persones que van amb cadires de rodes puguin banyar-se a l’aigua. En aquesta àrea les persones també tenen una zona d’ombra on poden descansar. Aquest servei s’ha donat a conèixer a les diverses associacions de la ciutat i cada vegada ha rebut més demanda. Aconseguir unes platges més humanes i accessibles és un dels nostres objectius a les platges que prestem el servei.

Civisme

En la mateixa línia, també considerem essencial les conductes cíviques i el respecte pel Medi Ambient a les platges on treballem. Enguany, en col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona, hem repartit 2.650 cendrers a les platges de la ciutat. Les burilles a la sorra és un dels principals residus que es generen diàriament a les platges tant a la sorra com al fons marí.

Més enllà de la vessant assistencial, la principal prioritat de l’equip de la Creu Roja a les platges, format per 182 socorristes diaris a Catalunya, és la prevenció. Enguany, a tota Catalunya s’han fet més de 50.000 avisos per prevenir conductes de risc, com ara apropar-se a roques i espigons o nedar fora de la zona de bany. També s’han donat avisos a embarcacions o practicants d’esports aquàtics, perquè no entressin a la zona de bany, entre d’altres activitats de risc. En aquest sentit, l’àmplia xarxa de socors de Creu Roja i el permanent contacte amb les administracions públiques, fan que aquestes conductes de risc no acabin en tragèdia. Al llarg d’aquest estiu a tota Catalunya s’han fet un centenar de rescats.

Comentarios
Multimedia Diari