Croquis guanya el concurs de la museografia del Museu Casteller de Valls

La reconeguda firma compta amb un llarg currículum en què destaquen treballs museogràfics al Born Centre Cultural i al recinte modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona

01 agosto 2018 13:17 | Actualizado a 01 agosto 2018 13:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Valls ha aprovat declarar com oferta més avantatjosa al concurs per les obres i treballs d’instal·lació de la museografia de Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya la presentada per la Unió Temporal d’Empreses que encapçala la reconeguda firma Croquis i a la que s’hi sumen les companyies BTM Sound i Eurocatalana Obres i Serveis.

La instal·lació de la museografia és l’última de les fases per completar aquest equipament cultural i turístic que s’ha aixecat a la plaça del Blat de Valls, Km0 del fet casteller, que impulsa el consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres.

L’oferta presentada per les tres empreses, per un import d’1.660.227 euros IVA inclòs, suposarà el subministrament i instal·lació completa de tota la museografia dissenyada per l’experimentat escenògraf i museògraf Ignasi Cristià, a més de les obres d’adequació inherents de l’edifici del Museu Casteller, obra del guardonat arquitecte Dani Freixes.  

L’empresa barcelonina Croquis, amb prop de 40 anys d’experiència i una de les firmes amb major reconeixement a Catalunya en la producció, muntatge i instal·lació de projectes museogràfics, és qui liderarà els treballs de l’última fase del Museu Casteller, aquest nou equipament turístic i cultural que posa en valor els castells com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Entre els projectes més recents de Croquis sobresurt la producció de la museografia permanent del pavelló de Sant Salvador dins el recinte modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau a Barcelona, però també la de l’històric castell medieval de Soutomaior a Pontevedra o el reobert Museu de Menorca, el museu de capçalera d’aquesta illa a Maó.

La mateixa firma ha estat responsable dels treballs museogràfics de part de l’exposició permanent al Born Centre Cultural, a més de mostres temporals que han viatjat arreu com la dedicada a l’arquitecte Antoni Gaudí i a la Sagrada Família que es va poder contemplar al Vaticà l’any 2011, comissariada pel crític i historiador Daniel Giralt-Miracle.

Croquis ha treballat en espais expositius a Catalunya tan diversos com la Pedrera, el Parc Güell, la Sagrada Família, el Centre d’Art Santa Mònica, el Palau de la Música, L’Auditori, i museus com el Nacional d’Art de Catalunya, el Marítim, el d’Història de la Ciutat, el del Disseny i el de la Música, tots a Barcelona; el de la Ciència i la Tècnica de Terrassa o el Diocesà i Comarcal de Lleida; i també a l’Abadia de Montserrat o a l’església romànica de Salardú a la Vall d’Aran, entre molts altres. Alguns dels treballs expositius en què ha participat Croquis han viatjat per tot Europa i per mig món, des del Brasil, Argentina, Xile o Mèxic fins a Xina i Japó.

Croquis executarà el museogràfic del Museu Casteller amb la participació de BTM Sound, per a tot l’equipament audiovisual, d’il·luminació i escenogràfic, i de la constructora Eurocatalana, que efectuarà les obres d’acoblament o d’adequació de l’edifici al projecte museogràfic. BTM Sound, de Girona, amb una experiència de 26 anys en el sector dels muntatges escènics, espectacles i instal·lació de material audiovisual, ha equipat nombrosos teatres. Per la seva part, Eurocatalana és una empresa important en el sector de les reformes i rehabilitacions arquitectòniques i, entre els seus treballs més destacats, hi ha el reforç dels arcs del Saló del Tinell del Palau Reial de Barcelona, la impermeabilització de la plaça de la natura del Park Güell o el manteniment i reparació del Palau del Parlament de Catalunya.

El disseny de la museografia

El projecte museogràfic dissenyat per Ignasi Cristià representa l’última de les fases del projecte del Món Casteller · Museu Casteller de Catalunya que s’està construint a la plaça del Blat de Valls número 5.

La proposta de Cristià, guanyador del concurs d’idees, sobresurt per la utilització d’audiovisuals i muntatges immersius i sensorials que permetran fer sentir les emocions i valors de tot el que envolta el fet casteller per atreure al públic més neòfit, amb amplis segments del familiar, però també continguts amplis en quatre llengües que satisfaran als visitants més entesos. El conjunt d’audiovisuals de què es podrà gaudir ja estan finalitzats i van ser enregistrats i produïts pel Grup Lavínia en quinze places castelleres de tot Catalunya, prèviament seleccionades per un consell d’experts.

D’aquesta manera, el projecte com a centre d’experiències combina el rigor del que és un centre d’interpretació cultural i els innovadors recursos narratius de naturalesa més immersiva per convertir la visita en tota una experiència, un recorregut d’emocions i d’aprenentatge, combinant patrimoni i modernitat d’una tradició nascuda a Valls fa més de dos segles i declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Comentarios
Multimedia Diari