Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Cursa ciclista fins a Tarragona per recordar-ne una celebrada en plena Guerra Civil

La Colla Biciclista El Nervi de la Llibertat pedalarà el 14 d’abril des de Lleida fins a la ciutat per carreteres secundàries

Diari de Tarragona

Whatsapp
S’ha optat per carreteres secundàries i minimitzar, així, els riscos derivats del trànsit.Foto: Cedida

S’ha optat per carreteres secundàries i minimitzar, així, els riscos derivats del trànsit.Foto: Cedida

40 ciclistes recorreran el dissabte 14 d’abril un itinerari que uneix Lleida amb Tarragona. Un total de 122 km per recordar una de les etapes de la cursa Trofeu Pedal Antifeixista, organitzada el 1937 pel Comissariat de Propaganda de la Generalitat, el Comitè Català Pro Esport Popular i el diari El Diluvio per recaptar fons en benefici de Socors Roig Internacional.

Aquella cursa original tenia cinc etapes, des del front d'Aragó fins a Barcelona, passant per Lleida, Tarragona, Manresa i Girona, i només es va poder celebrar aquell 1937, restant durant dècades en l’oblit. La situació bèl·lica de 1938 i, òbviament, la posterior dictadura franquista va impedir qualsevol continuació.

80 anys després, el 2017, la Colla Biciclista El Nervi de la Llibertat, un grup informal d'amants del ciclisme, va decidir rememorar la primera d'aquelles etapes, entre el poble aragonès de Peraltilla (comarca del Somontano) i Lleida, també en 14 d’abril, amb una pedalada de 115 km que va aplegar unes 25 persones.

Ara, pel 14 d’abril d’aquest any, es repeteix la iniciativa però recorrent la segona etapa, és a dir, entre Lleida i Tarragona, per a la qual es van esgotar aviat les 40 places disponibles.

A diferència del traçat original, s’ha optat per carreteres secundàries i minimitzar, així, els riscos derivats del trànsit. Serà un total de 122 km que passaran pel Segrià, les Garrigues, el Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès, amb arribada a la rambla President Lluís Companys de Tarragona pels volts de les quatre de la tarda.

La intenció del Nervi de la Llibertat és fer una etapa cada any fins a completar les cinc originals, sempre amb un caire no competitiu i amb la idea de combinar la pràctica esportiva amb la memòria històrica. Per això, durant el trajecte es van fent explicacions sobre algun episodi de la Guerra Civil relacionat amb la zona per on es passa.

Aquest any, per exemple, la cita coincidirà amb la recreació dels bombardejos de 1938 sobre el poble de la Granadella (les Garrigues).

Prèvia al Priorat, amb Neus Català

El passat 17 de març, la mateixa organització va convocar una pedalada prèvia, entesa com un entrenament, a la comarca del Priorat, amb sortida i arribada als Guiamets.

Seguint el mateix esperit, durant el trajecte, de 90 km, es va combinar el ciclisme amb la memòria històrica, amb una visita a la cova-hospital de les Brigades Internacionals a la Bisbal de Falset i a la històrica lluitadora antifeixista Neus Català, originària i resident als Guiamets.

Temas

Comentarios

Lea También