Dagoll Dagom porta a Valls l’obra ‘La Tendresa’

Aquesta comèdia romàntica d’aventures està inspirada en l’univers shakesperià. Arriba dissabte al Centre Cultural de Valls, a partir de les 21 hores

27 noviembre 2019 22:30 | Actualizado a 28 noviembre 2019 13:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Tendresa, escrita i dirigida per Alfredo Sanzol, arriba dissabte al Centre Cultural de Valls, a partir de les 21 hores. Dagoll Dagom i T de Teatre coprodueixen aquesta comèdia romàntica d’aventures, inspirada en l’univers shakespearià i que parla de la impossibilitat de protegir-se del mal que pot provocar l’amor. 

Traduïda al català per Joan Lluís Bozzo, l’obra manté la posada en escena de la versió estrenada a Madrid, però compta amb un nou repartiment d’actors catalans integrat per Laura Aubert, Javier Beltrán, Elisabet Casanovas, Mart Pérez, Jordi Rico i Ferran Vilajosana. La productora de Dagoll Dagom, Maria Rosa Cisquella, assegura que aquesta comèdia és a la vegada «molt intel·ligent i popular», cosa que «fa que pugui funcionar molt bé».

L’obra, guardonada amb el XII Premi Valle-Inclán de Teatre 2018, narra la història d’una reina una mica maga i les seves dues filles, que tenen el pla de quedar-se viure en una illa deserta per no tornar a veure mai més un home, ja que aquests sempre els han condicionat la vida i robat la llibertat. El problema neix quan descobreixen que a l’illa hi viuen un llenyataire i els seus dos fills, que s’hi van refugiar per evitar haver de conviure amb cap altra dona més.

L’espectacle pren el títol de La Tendresa perquè parla de la força i la valentia per expressar l’amor. «La tendresa és la manera a través de la qual l’amor s’expressa, amb actes com l’escolta, les carícies, la comprensió i l’espera», ha dit l’autor, que ha afegit que «la tendresa és allò que cerquen els personatges de l’obra».

Alfredo Sanzol és un amant de Shakespeare i ha intentat transmetre en aquesta obra molts dels seus trets característics. «M’encanta de Shakespeare l’estructura, els girs que dóna a l’acció, com és capaç de moure diverses trames i com aquestes al final s’uneixen resolent la història», ha expressat Sanzol. L’autor i director també ha destacat el «caràcter vitalista dels personatges», que estan connectats als «impulsos més bàsics dels éssers humans i que no tenen por de perseguir els seus desitjos».

El treball d’escriure una obra shakespeariana va ser «llarg i difícil», ha explicat Sanzol, que ha estat guanyador del Premi Nacional de Literatura 2017 amb la comèdia ‘La respiración’. Pel que fa a ‘La Tendresa’, el procés va durar gairebé dos anys, durant els quals l’autor va estudiar, llegir i rellegir les 14 comèdies del dramaturg anglès, tot impregnant-se del seu «llenguatge i estil». 

Una obra sense prefabricar

Paral·lelament Sanzol també va fer tallers amb la companyia provant idees que anava tenint. L’escriptura li va portar sis mesos, durant els quals va «treball molt dur» i de forma «lenta». «Vaig tenir moments de crisi que vaig superar amb l’impuls de l’amor per allò estava fent», ha dit Sanzol.

Tots els actors coincideixen que, el fet que l’obra a Madrid hagi estat un èxit, crea «respecte» i és una «responsabilitat». Tot i això, Sanzol ha creat un ambient de «confiança», que ha permès que els actors poguessin aportar la seva manera de fer. «No s’ha volgut anar a buscar una cosa ja feta, sinó que hi ha hagut l’espai perquè creéssim des dels nostres cossos», ha dit l’actriu Elisabet Casanovas. Segons l’actor Ferran Vilajosana, tota la companyia ha pogut treballar per «no prefabricar res i fer que passi de debò».

Comentarios
Multimedia Diari