Más de Tarragona

David Oliete: «Una fotografia és bona si et fa sentir emocions»

‘A human tower victory’. El tarragoní David Oliete ha estat guardonat als International Photography Awards

Sílvia Fornós

Whatsapp
Imatge de la sèrie ‘A human tower victory’ amb què el fotògraf David Oliete ha guanyat el primer premi a la categoria ‘Professional Event, Competitive Event’ dels International Photography Awards (IPA).FOTOS: DAVID OLIETE

Imatge de la sèrie ‘A human tower victory’ amb què el fotògraf David Oliete ha guanyat el primer premi a la categoria ‘Professional Event, Competitive Event’ dels International Photography Awards (IPA).FOTOS: DAVID OLIETE

Els International Photography Awards (IPA) són anualment un reconeixement als millors fotògrafs del món, professionals i amateurs, en diferents categories. En la dissetena edició del certamen, considerat els Oscars de la fotografia i que s’entreguen a Nova York, el fotògraf David Oliete (Tarragona, 1986) ha estat guardonat amb el primer premi a la categoria Professional Event, Competitive Event amb la sèrie A human tower victory de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, guanyadora de l’última edició del Concurs de Castells. Aquest any, han participat en el certamen internacional de fotografia un total d’11.500 fotògrafs de 110 països.

«Vaig decidir presentar aquesta sèrie per tots els valors universals que transmeten els castells, no només a Catalunya i España, sinó també internacionalment. Sovint, aquests valors són més potents del que ens pensem, perquè aquí els tenim molt interioritzats en el nostre dia a dia i qui no els coneix els troba molt més espectaculars», explica el fotoperiodista. David Oliete ja té experiència en el certamen internacional. Recorda que l’any 2013 va quedar finalista en la categoria Moving Images amb el documental Som Castells.

Sobre l’estètica de les imatges, David Oliete explica que «el Concurs de Castells és, en certa manera, una loteria». Argumenta que «en ser un esdeveniment amb tanta gent, en un espai tan gran, has d’escollir on i en quin moment vols estar, i pot ser que l’elecció et surti bé o et surti malament».

Per tant, explica el fotògraf, «no pots anar amb una idea prefeta de la feina que faràs perquè els castells són imprevisibles, avui més que mai, i el concurs de Castells encara ho és més».

Emocions i detalls

En cadascuna de les fotografies del món casteller, David Oliete busca fugir de la «imatge de postal, perquè m’apassionen molt més les reaccions, les emocions i els detalls, és a dir, aquells aspectes que van més enllà dels castells». En aquesta línia, amb el seu treball intenta que les fotografies «transmetin alguna cosa». «Per mi, una fotografia és bona si et fa sentir emocions, si et fa plorar, pensar o estar content», assegura el fotoperiodista i afegeix que «en tot el meu treball intento que sigui així i que vagi en la línia de les emocions, ja sigui en el món dels castells o altres treballs documentals i fotoperiodístics que busquen punts de vista diferents».

Una manera de treballar que, consultant el seu currículum, li ha merescut premis per tot el món. «He tingut la sort que la meva feina, sobretot del món casteller, ha estat reconeguda internacionalment i per mi és un èxit personal», explica i també creu que «tot té a veure amb la sort que he tingut d’estar en el moment i el lloc adequat».

Llegat familiar

David Oliete admet que la seva passió per la fotografia va començar a casa. «El meu avi i la meva mare sempre han fet fotografies. El fet d’estar vivint entre càmeres em va despertar aquesta inquietud per la fotografia», confessa. I amb el pas del temps ha construït la seva trajectòria professional. «Els inicis van estar molt lligats a la família i a la meva passió per viatjar, que també va ser l’excusa per treballar en la fotografia», assegura.

El fotògraf tarragoní reconeix que «encara hi ha molts llocs on m’agradaria anar i països que m’agradaria visitar». Si bé, recorda especialment quan l’any 2018, coincidint amb el Concurs de Castells, a la plaça de la Font de Tarragona va veure els Govindes de Mumbai. «Són les persones que fan torres humanes a l’Índia. Em van sorprendre molt i m’agradaria conèixer com treballen i com viuen les torres humanes a l’Índia».

Per últim, en relació amb els projectes futurs el tarragoní David Oliete explica que «qualsevol documental que combini fotografia, cultura, tradicions i viatjar per mi és un repte i segur que m’agradarà».

Temas

Comentarios

Lea También