Demanen 8 mesos de presó per causar un incendi que cremà 123 hectàrees

A més d'haver de pagar una multa de 2.880 euros, s'enfronta a haver de sufragar les despeses d'extinció del foc als bombers

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un home que suposadament va provocar involuntàriament un incendi forestal a la zona de Vimbodí i Vallclara l’any 2006 –que cremà 123 hectàrees– s’enfronta ara a una pena de vuit mesos de presó i pagar una multa de 2.880 euros. Aquesta és la petició que va fer el fiscal contra Josep F. B. L’home també s’enfronta al pagament dels danys a les finques, a la Direcció General d’Extinció d’Incendis per les despeses de l’operatiu de bombers i a l’Agència Catalana de l’Aigua. L’home per qui treballava l’acusat seria responsable civil subsidiari a l’hora de pagar les indemnitzacions. El judici està previst que es faci al Jutjat del Penal de Tarragona en una data encara per concretar.

L’escrit d’acusació del fiscal recull que al volant de dos quarts de quatre de la tarda del 21 de juny de 2006, l’acusat estava realitzant uns treballs per encàrrec en una finca, situada al paratge Ferran, al terme municipal de Vallclara (Conca de Barberà). Va utilitzar una serra radial per tallar unes varetes metàl·liques i confeccionar una tanca.

Josep Maria M. R. –propietari de la finca– havia disposat la col·locació de les varetes que havien de ser tallades. Tot i l’arriscat de l’operació, quant a la facilitat d’originar-se un incendi forestal, no va preveure realitzar l’operació en cap altre lloc més segur ni va proveir al treballador de mitjans imprescindibles de seguretat.

El treballador, per la seva part, conscient de la facilitat amb què podria originar-se un incendi, tant pel lloc com per l’època de l’any, va preparar una pala per apagar les flames que poguessin originar-se per l’emissió de partícules metàl·liques incandescents. Però aquests mitjans, segons el fiscal, eren absolutament insuficients, però també inútils. L’home es va col·locar de manera que les guspires sortissin entre les seves cames i cap enrere, de tal manera que quan es va adornar que havia originar un incendi, ja va ser massa tard per controlar-lo amb els seus escassos mitjans. Precisament, la mateixa nit de l’incendi la Guàrdia Civil va detenir el sospitós d’haver originat el foc, un veí de Montferri de 59 anys. Després de declarar va ser posat en llibertat amb càrrecs la mateixa nit.

La utilització de la serra radial en aquell lloc no havia estat autoritzada per l’organisme territorialment competent de la Direcció General de Medi Natural, que no l’hauria atorgat en les condicions en què s’efectuà l’activitat. En aquell moment la temperatura era de 36,1 graus i la humitat relativa, del 26 per cent. Per això, l’índex de perill d’incendi era «d’alarma».

El foc va calcinar 126,192 hectàrees de boscos densos i clars, matoll i conreus. Va afectar 44 propietats particulars –entre elles de Cordorniu– i també de la Generalitat de Catalunya. Les flames no van afectar cap espai protegit, però van calcinar una important massa forestal dels termes municipals de Vimbodí –unes 123,5 hectàrees– i Vallclara –2,6.

Molts conreus

L’incendi es va produir en una de les zones plenes de cultius de vinya i on hi ha nombroses basses d’aigua. Això va facilitar que els set helicòpters bombarders i els avions de vigilància i atac poguessin realitzar les tasques de recàrrega d’aigua amb molta rapidesa. De fet, això també va evitar que el foc es pogués propagar amb més facilitat. Mentre, unes cinquanta-cinc dotacions terrestres treballaven per poder apagar el foc, ja que el front més actiu era en el flanc dret, que es trobava a la zona del barranc dels Castanyers.

A causa del foc, la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil va procedir a l’activació de la fase d’alerta del pla Infocat (Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals a Catalunya), mentre que els membres dels Mossos d’Esquadra van procedir a tallar la carretera T-700 i l’encreuament de la T-700 amb la TV-7003.

La zona afectada pel foc estava molt a prop de les noves plantacions de vinyes que s’estaven impulsant a la Conca.

Comentarios
Multimedia Diari