Demanen desencallar les obres del nou sistema de reg de Valls

L’alcalde, Albert Batet, va anunciar després de la reunió que «presentarem una moció conjunta al proper ple municipal per donar suport, ja que aquest problema fa molts anys que dura»

14 noviembre 2018 11:27 | Actualizado a 14 noviembre 2018 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Portaveus municipals, l’alcalde i representants de la Comunitat de Regants de Valls van reunir-se ahir al vespre a l’Ajuntament per abordar la situació en què es troba la segona fase del projecte de modernització dels regs de Valls.

Per la seva part, l’alcalde de Valls, Albert Batet va anunciar després de la reunió que «presentarem una moció conjunta de suport en el proper ple municipal, ja que fa anys que dura aquest problema i és important per la ciutat» i va afegir que «hi pot haver una solució si hi ha voluntat política».

El Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya compta amb 3,7 milions d’euros per tirar endavant el projecte dels regs de Valls. 

Per contra, l’Estat ha de decidir què fer, ja que les obres estan aturades des de fa tres anys. I és que  aquest projecte està considerat d’Interès General per la Generalitat de Catalunya i els regants demanen que se suprimeixi aquesta declaració que té el Ministeri d’Agricultura sobre el reg de Valls. D’aquesta manera es podria acabar l’obra, ja que el projecte ja està redactat, però des de l’Estat han de donar llum verda.
«Ara que hi ha hagut un canvi de govern esperem que hi pugui haver una resolució definitiva, ja que afecta molts propietaris i famílies de Valls. Hi ha zones que tenien regadiu i ara no en tenen i això s’ha de resoldre», va destacar l’alcalde de Valls, Albert Batet.

Un dels membres de la Comunitat de Regants de Valls, Joan Nadal va manifestar que «demanem   el suport de l’Ajuntament perquè ens sentim que som moneda de canvi entre les administracions», i va lamentar que «estem cansats que ens utilitzin i han deixat de banda unes inversions econòmiques que les han deixat a mig fer des de l’empresa nacional de l’Estat».

El projecte inicial -valorat amb 9 milions d’euros- va néixer l’any 2005 per part de la Comunitat de Regants, l’Administració local i la Generalitat de Catalunya. El 2012 van iniciar-se els treballs per modernitzar el sistema de reg de 360 hectàrees a la zona d’hortes a la capital de l’Alt Camp. Dos anys més tard va finalitzar la primera fase i es van canalitzar 180 hectàrees de terreny i a més es va construir una bassa de captació de 8.500 metres cúbics. 

Actualment encara queda per fer la meitat de les canalitzacions. La segona fase preveu construir una bassa pulmó i un sistema de radiocontrol de la instal·lació. 
De fet aquesta obra permetrà millorar la gestió de l’aigua, amb el corresponent estalvi, i beneficiarà a un gran nombre d’agricultors que podran fer més competitives les seves produccions en una àmplia àrea agrícola del terme municipal de més de 360 hectàrees. 

Comentarios
Multimedia Diari