Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Desarticulada una banda que assaltà un camió amb material informàtic que anava de Tarragona a Madrid

S'han detingut set persones a Lleida, tres de les quals han ingressat a presó

Redacció

Whatsapp
Material recuperat en l'operació policial. Foto: DT

Material recuperat en l'operació policial. Foto: DT

Els Mossos d’Esquadra i la Guardia Civil de Zaragoza han desarticulat un grup criminal dedicat al robatori de la càrrega de camions mitjançant el mètode coneguts com a surfers i al robatori en interior d'empreses pel procediment del butró. Els detinguts, tots ells de nacionalitat romanesa i d'edats compreses entre els 18 i 41 anys, estan domiciliats a la localitat de Lleida. Entre les víctimes d’aquesta banda estaria un camió que anava de Tarragona a Madrid carregat amb material informàtic.

Als arrestats se'ls relaciona amb 16 delictes de robatori amb força (vuit en camions i vuit en empreses i altres instal·lacions), pertinença a grup criminal, falsificació de document públic i usurpació d'estat civil.

Després de les primeres investigacions dels agents van aconseguir determinar que es tractava d'un grup organitzat que utilitzava vehicles de diversa tipologia per cometre els assalts i actuaven amb gran precisió i celeritat. La xarxa va deixar d'actuar en el mes de maig davant l'alarma social creada per aquests fets i la seva difusió als mitjans de comunicació, per reorganitzar-se de nou a l'estiu per tornar a actuar al mes d'agost.

Durant aquests mesos el grup criminal va incorporar nous integrants i va variar la seva activitat, per dedicar-se al robatori a l'interior d'empreses i instal·lacions on sostreien material molt específic com eines, elements de rec de grans superfícies, fitosanitaris o material tecnològic i informàtic.

El 'modus operandi'

Aquest modus operandi dels surfers, encara poc conegut a Catalunya és molt tècnic, complicat d’executar i una pràctica amb un alt grau de risc: utilitzaven tres vehicles en cada assalt a camions. El primer vehicle es posicionava davant del camió per alentir la seva velocitat, mentre que el segon es situava a la part posterior des d'on es cometria el robatori. Aquest segon turisme, disposava en ocasions de sostre solar i estava preparat per a l’execució d’aquesta modalitat delictiva ja que disposava únicament de seient del conductor amb la finalitat de tenir més espai de moviment per al membre de la banda que actuaria de surfer.

D’altra banda, els investigadors van poder esbrinar que la xarxa tenia en estudi noves rutes de camions per tornar a actuar amb el mètode dels surfers. L’últim assalt a un camió es va produir la nit de l’11 al 12 d’octubre mentre realitzava el trajecte entre Tarragona i Madrid en el qual li van sostreure material informàtic del seu interior.

Després de les detencions es van realitzar dos escorcolls en dos domicilis dels detinguts ubicats a Lleida i Bellvís, on es van trobar materials utilitzats per a la comissió dels robatoris com ara transceptors portàtils, amb els quals es comunicaven entre si, roba que els identificava i ubicava a llocs on s’havien comès algun dels robatoris, material específic de subjecció i abordatge a camions en ruta, diners en metàl·lic, eines per cometre els fets, telèfons mòbils, anotacions rellevants per a la investigació i, fins i tot, un motor extractor portàtil de gasoil per sostreure el combustible de camions.

Els detinguts van passar a disposició judicial el dia 17 d’octubre i el jutge va decretar l’ingrés a presó per a tres dels arrestats i la llibertat amb càrrecs per als altres quatre.

Temas

  • TARRAGONA

Comentarios

Lea También