Descobreixen a Nulles un jaciment ibèric del segle III aC

La troballa d'aquest assentament rural permetrà conèixer la vida del ibers més enllà dels poblats i les ciutats, un aspecte fins ara poc conegut

19 mayo 2017 23:31 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un edifici ibèric de 400 metres de superfície i datat del segle IIIaC ha estat descobert al terme municipal de Nulles, a l’Alt Camp. Es tracta d’un assentament rural on es creu que vivia més d’una família.

Actualment s’està treballant en aquest espai, però segons Jordi Morer, de l’empresa arqueològica Mon Iber Rocs, podria ser que hi hagués alguna edificació similar adjacent. «Moltes vegades, els assentaments rurals eren ampliats pels descendents de la casa», explica Morer.

La trobada és fruit d’una campanya de prospecció arqueològica duta a terme en el curs mitjà del riu Gaià i en el sector oriental de la serra de Miramar, a l’Alt Camp.

Iniciada l’any 2012 sota la direcció dels investigadors de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) Joan Canela, Jordi López i Ignacio Fiz, la campanya ha permès investigar la comarca i posar les bases per estudiar l’evolució del poblament protohistòric en aquest territori.

En el cas de Nulles, el jaciment es troba a la partida dels arrabassats, en una finca privada situada en el camí de la Cooperativa Agrícola, molt a prop del nucli urbà. Va ser el 2013 que es va fer una primera intervenció, en la qual es va delimitar el terreny, mentre que durant el mes d’octubre de l’any passat es va fer un decapatge de la superfície amb màquina.

Durant les dues últimes setmanes, estudiants voluntaris del grau en Arqueologia de la UAB i del màster en Arqueologia Clàssica de l’ICAC han estat fent excavacions manuals sota la direcció de Joan Canela, Llicenciat en Història per la URV i Màster en Arqueologia Clàssica per l’ICAC, la URV i la UAB.

L’actuació ha permès definir l’estructura de l’edifici i conèixer millor les cases rurals ibers, «un tipus d’assentament poc estudiat», apunta Canela. En aquest cas, les estances es distribuïen a partir d’un pati en forma d’U.

En total, s’han identificat tres zones: una seria el taller, on s’ha trobat un molí; una sala principal, on ha estat localitzada una llar de foc; i finalment, una zona destinada a l’emmagatzematge, on hi havia sitges per guardar els excedents agraris.

Vinculació amb el del Vilar

Segons Canela, l’assentament rural segurament tindria algun tipus de vinculació amb el poblat del Vilar, com ara relacions comercials. De fet, tots dos jaciments daten del mateix període, l’ibèric ple (450-200 aC). Es tracta d’una època de creixement demogràfic que va afavorir l’aparició de poblats i assentaments com el de Nulles.

Canela calcula que únicament en aquest terme municipal hi pot haver una desena de jaciments arqueològics, tot i que no tots datarien de la mateixa època.

La campanya finalitza avui, però els treballs encara duraran dos anys més. En total hauran sigut quatre anys de feina que serviran per treure a la llum un dels molts jaciments ibèrics del Camp de Tarragona.

Comentarios
Multimedia Diari